Jak rychlý je Volkswagen? Jost Capito mlčí, pochvaluje ale výkony Ogiera a promluvil i o účasti ostatních značek

iM2, 1. března 2013, 15:47 Google+

Sportovní šéf Volkswagenu, Jost Capito, se nepouští do žádných předpokladů ohledně konkurenceschopnosti Pola R WRC. Před Mexikem je ale optimistický.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Debutová sezona německého Volkswagenu v MS probíhá podle plánu nebo i lépe. Sébastien Ogier všechny ve Švédsku překvapil, když získal premiérové vítězství. Před třetí soutěží sezony dokonce vede průběžné pořadí. Do další výzvy tým jde se zdravou sebedůvěrou. 

"Před Monte Carlem jsme absolutně tápali ohledně toho, jak konkurenceschopní budeme a co se stane," říká šéf Volkswagenu pro motorsport, Jost Capito. A jaký podíl na úspěchu na Monte a ve Švédsku měl Sébastien Ogier? "Na Monte to bylo z 90% jezdeckými zkušenostmi a z 10% autem. Ve Švédsku to bylo o trochu více o autě a o trochu méně o jezdci."

Pro nadcházející soutěž v Mexiku Capito očekává "ještě větší procentuální sazbu pro auto". Výsledek ze Švédska, kde Ogier vyhrál a Latvala byl čtvrtý, bere šéf Volkswagenu sice jako poměrně směrodatný, ale o roli favorita nechce nic slyšet. "Samozřejmě to posílilo naši sebedůvěru - to určitě. Ale určitě nás to nijak nepovyšuje nad odstatní."

"Je samozřejmě hezké, že jsme ve Švédsku opět potvrdili spolehlivost našich vozů, ale víme také, že tým letos ještě dělá nějaké chyby. Když ale budeme mít spolehlivé auto, tak se nedostaneme do žádných nečekaných situací. Během standardních situací nemáme problém, pak se nestává žádná chyba. Což nám ve Švédsku pomohlo."

Jak moc bude VW příští týden ve vysokých nadmořských výškách v Mexiku ve srovnání se svými konkurenty od Citroënu a M-Sportu konkurenceschopný, však posuzovat Capito nechce. "Oba jsou hodně silní [Citroën a M-Sport]. Určitě nikoho nechceme podcenit a určitě ne v Mexiku, protože je to tak speciální rally. Oba týmy mají z Mexika hodně zkušeností. Nám tyto zkušenosti ovšem chybí. Díky tomu máme z obou konkurentů velký respekt. Jsme optimističtí, ale ještě nevíme, kde budeme." 

Ke konci loňského roku však VW v Mexiku hodně testovalo. "Kdybychom to neudělali, tak bychom neměli v Mexiku šanci. Našli jsme tam na autě věci, které na testovací stolici najít nemůžete. Například chování na startu - mapování elektroniky a jak auto odpovídá. Na testovací stolici v přetlakové komoře můžeme měnit tlak a teplotu, ale start nasimulovat, to ne," říká Capito ohledně změn reakcí vozu ve vysokých nadmořských podmínkách. "Počítáme s tím, že auto bude ve vysokých nadmořských výškách fungovat dobře a věříme, že budeme moci být konkurenceschopní. Ale jistí si nejsme."

Podle Josta však to, že Citroën v Mexiku už pojede bez Sébastiena Loeba tým nijak moc neoslabí, tíha zodpovědnosti bude ležet na aktuálně šestém muži průběžného pořadí, Mikka Hirvonena, který dle Capita "na prvních dvou soutěžích neukázal, co v něm opravdu je. Teď jdeme ale na šotolinu a on určitě ukáže, co v něm je. Bude mít také větší podporu, protože už tu nebude Loeb. Jak si s tím poradí, na to si musíme počkat."

"To, že Seb Ogier dokázal na prvních dvou soutěžích jet na stejné úrovni jako Loeb, bylo pro všechny překvapením. V žádném případně jsme s tím nepočítali. Ze sezony dva roky zpět ale víme, že na to Ogier má [jet na úrovni Loeba]. Nevěděli jsme ale, jaký na něj bude mít vliv, že rok nejel soutěž s vozem WRC. Bylo ale skvělé vidět, jak mu auto WRC sedlo a dokázal hned jet na takovéto úrovni. Na testech je to přeci jen něco trochu jiného. Źe ale dokáže po roční pauze jet hned na takovéto úrovni, to je super výsledek."

Šéf VW ale ví, že první tři soutěže roku jsou trochu speciální: "Už od začátku jsme v týmu říkali, že Monte Carlo, Švédsko a Mexiko jsou speciální soutěže a až po Portugalsku budeme vědět, jak na tom jsme." V telekonferenci s novináři se ještě zmínil o Mikkelsenovi: "Od Portugalska pojede všechny rally, tak je to v plánu". A také o jednotlivých značkách ve WRC: "Je skvělé, že přichází Hyundai, je to globální značka... Bylo by skvělé mít Ford zpět jako výrobce ve WRC... Mini bylo skvělým přínosem pro WRC a myslím také, že by bylo skvělé vidět Prodrive zpět pravidelně."

Vytisknout

Diskuze: Jak rychlý je Volkswagen? Jost Capito mlčí, pochvaluje ale výkony Ogiera a promluvil i o účasti ostatních značek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

rally jeseníky

IV. Mogul Testovací RZ Žiželice se blíží

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud