VW chce prosadit nedělní rozstřel o pořadí, již pro příští rok

iM2, 20. května 2014, 15:49 Google+

Už v příštím roce by mohly být soutěže rozhodovány až na poslední zkoušce v neděli. Šéf Volkwagenu, Jost Capito, přišel s touto myšlenkou již před několika lety. Teď se jí snaží bezpodmínečně prosadit ve WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Capito, Jost

Capito, Jost | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Jen zřídka kdy vidíme šéfa některého z týmu MS tak urputně bojovat za zavedení novinky v pravidlech WRC. Ale šéf VW, Jost Capito, je o svém tzv. "shootout" [z anglického rozstřel] modelu natolik přesvědčen, že se snaží získat další lidi pro svoji myšlenku. "Viděli jsme, že malé změny nefungovaly. Teď je třeba udělat pořádný krok," říká Capito ve WRC live.

S tímto konceptem přišel již v roce 2007 a od doby, co se stal šéfem VW pro motorsport (dva roky zpět) ho stále vylepšuje. Podle Capita by pátek a sobota sloužily jako dvě klasické etapy, ve kterých by se daly získat body. V neděli ráno by na fanoušky čekal velký servis před tím, než by posádky vyrazily na závěrečkou zkoušku, kde by se rozhodlo o pořadí. 

Na ní by si to rozdala vždy sousední dvojice o celkové umístění (první s druhým, třetí se čtvrtým atd.). Jezdci by nezačínali tuto zkoušku na nule, ale ten v dosavadním průběhu soutěže úspěšnější, by dostal časový náskok, který by se vypočítal v sobotu večer podle časového odstupu a odjetých kilometrů.

Pokud by například ztráta druhého v pořadí byla 2 minuty a celková ztráta na kilometr by vycházela 1s/km, tak by podle délky závěrečné zkoušky bylo vypočítáno časové zvýhodnění (v případě např.: 15 km dlouhé zkoušky 15 vteřin). Nestačilo by tedy pouze projet rychleji závěrečnou zkoušku, ale bylo by třeba také být rychlý v průběhu celého víkendu.

Šéf Volkswagenu chce prosadit revoluční změny

Kdo by se do soutěže po předchozím vypadku vracel v rámci Rally2, ten by do "shootoutu" nezasáhl. "To má více společného se základy rallysportu než současný model," věří Jost. Kdo by z nejlepších deseti vypadl na závěrečné zkoušce, vymizel by i z TOP10.

Smyslem je pochopitelně zvýšit atraktivnost rallysportu pro fanoušky: "Já jsem velkým fanouškem rallysportu a moc bych si přál, aby tento sport sledovalo více lidí. Ale nejprve je třeba lidem nabídnout něco, co bude pro ně lehce pochopitelné. Pokud se nám to nepovede, sport upadne. Jen se podívejte, jak Rallysprint ve Fafe dokáže nalákat 100 000 fanoušků! Tam jde také jen o jednu zkoušku. Je to úkaz toho, co se dá zvládnout, když se sport přizpůsobí lidem."

Vytisknout

Diskuze: VW chce prosadit nedělní rozstřel o pořadí, již pro příští rok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

me

Kubica: Zkušenosti z okruhů jsou mi na obtíž

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud