Loeb překvapil: Daniel Elena nebyl logickou volbou

iM2, 3. prosince 2015, 11:28 Google+

Legendární duo Sébastien Loeb a Daniel Elena se společně představí také na start Dakaru, to pro mnohé nemusí vypadat nijak překvapivě. Ale například Mikko Hirvonen vsadil na zkušeného navigátora dálkových soutěží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien

Loeb, Sébastien | foto: Peugeot ČR

Sdílejte článek

Rally Dakar 2016 se pomalu ale jistě blíží, start soutěže je tentokrát naplánován na 2. ledna a trať povede přes území Argentiny a Bolivie. Svoje síly poměří také staří rivalové z WRC Sébastien Loeb a Mikko Hirvonen, pro oba se bude jednat o první start na maratonské soutěži v Jižní Americe. Oba dva soutěžáci ale k podniku přistoupili trošku jinak.

Mikko Hirvonen se na svůj debut připravuje už měsíce. V MINI týmu X-Raid má navíc velmi silnou zbraň, když poslední čtyři ročníky soutěže tento speciál ovládl. To Sébastien Loeb do projektu Peugeotu na Dakaru vstoupil relativně pozdě, když svůj start oficiálně potvrdil až koncem září. Zkraje října se s týmem účastnil cross country soutěže v Maroku. Velkou neznámou navíc bude konkurenceschopnost a odolnost speciálu Peugeot 2008 DKR, pro který půjde teprve o druhý Dakar a ten loňský zrovna dobře nedopadl.

Tím rozdíly mezi Hirovnenem a Loebem ale ještě nekončí. Fin bude spolupracovat s navigátorem Michelem Périnem. Tento Francouz je na Dakaru zkušeným navigátorem, vždyť mezi lety 1994 a 1996 vyhrál africký Dakar třikrát v řadě po boku Pierra Lartigua. V Jižní Americe se radoval v roce 2014 v po boku Naniho Romy. V Périnovi tak bude mít Hirovnen velkou oporu.

img-responsive

Sébastien Loeb s Danielem Elenou před startem | foto: Peugeot ČR

To Sébastien Loeb se rozhodl zůstat věrný svému dlouholetému kolegovi, Danielu Elenovi. Jen připomeňme, že toto duo ve WRC dominovalo devěl let po sobě! "Daniel není logickou volbou. Logickou volbou by byl nějaký zkušený navigátor, který by měl dostatek zkušeností s Dakarem. Jet s Danielem je určitě svým způsobem neobvyklé, protože se toho budeme muset spoustu naučit a dost věcem společně porozumět. V rally byl ale vždycky se mnou, takže to je takový hezký příběh, že budeme zase spolu," říká Sébastien Loeb.

Avšak rozdíly v povinnostech navigátora ve WRC a na Dakaru jsou velké. Velkou výzvou pro Elenu bude především navigace v písečných dunách. "Určitě mám trochu strach o to, jak s Danielem projedeme pouští, ale to k tomu patří. Na to se musíme co možná nejlépe připravit," dodává s úsměvem Loeb.

Odborná veřejnost s napětím očekává výkon Loeba na Dakaru. Francouz samotný na vítězství ale nemyslí. "Vím, že někteří jezdci vyhráli hned při první účasti, ale okolnosti byly jiné, protože měli hned to nejlepší auto. Teď jsou konkurenti velmi silní," odkazuje na to, že kromě Peugeotu se k favoritům řadí také jihoafrické Toyoty týmu Overdrive a hlavně MINI německého X-Raidu. "Mini už několik let dominuje a také já mám ve svém týmu ty nejlepší jezdce. Bylo by tedy docela předčasné myslet na vítězství."

Vytisknout

Diskuze: Loeb překvapil: Daniel Elena nebyl logickou volbou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Mikulášská soutěž s Barum Czech Rally Zlín!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud