Pavel Valoušek nejen o Rally Hustopeče

Tomáš Urban, 17. června 2009, 15:47 Google+

Jak trnitá cesta ke třetímu místu byla jsem si povídal s Pavlem Valouškem. Chystá něco na Barum Rally?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valoušek, Pavel

Valoušek, Pavel | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Výborné třetí místo vybojovala v Hustopečích posádka Pavel Valoušek – Zdeněk Hrůza.

Hustopeče jsou minulostí, jak hodnotíš tuto rally z organizačního hlediska?
P.V.: Já myslím, že na to, že rally je v českém mistráku teprve druhým rokem, tak jde stále organizačně nahoru. Myslím si, že byla velmi dobrá servisní zóna a co se týče rychlostních zkoušek, tak měly úplně jiný charakter než rychlostky všude jinde v ČR a o to také jde. Myslím si, že to byly velmi náročné závody.


V Brně byl umělý brod, někteří jezdci hovořili o zkroucení brzdových kotouců?
P.V:
Nám se v brodě zkroutil zase celý výfuk, ale co se dá dělat, no. Takový je prostě sport. 

 

Co bylo příčinou ztráty z brněnské RZ?
P.V: Hned v úvodu jsem udělal velmi hloupé hodiny, které nás stály cca 17 sekund a potom už jsem se nebyl schopen koncentrovat a dostat se do optimálního tempa. Navíc jsme těsně před cílem udělali defekt zadního kola, čímž jsme si značně zkomplikovali možnost točit pneumatiky na autě, jak jsme měli naplánované. Jinak bych chtěl velmi poděkovat a kvitovat gesto Václava Arazima, kterého jsme na okruhu dojeli a naprosto okamžitě nás pustil před sebe, že jsme neztratili vůbec žádný čas. Ještě jednou velké díky posádce Václav Arazim a Julius Gál.   

Jak problematické bylo zvolení dobrých gum na první den?

P.V.: Myslím si, že my jsme zvolili velmi dobře. Jenže jsme si to celé zkomplikovali defektem zadního kola na první RZ. Vezli jsme v podstatě tři druhy pneumatik na autě a  v kufru. Chtěli jsme je vzájemně kombinovat, ale tím defektem vzniklo,  že jsme byli nucení jet ve předu suchou pneumatiku a vzadu mokrou. Takže toto nebylo příliš ideální. Defektem jsme si zkomplikovali možnost kombinování pneumatik.


Kdyby se nestaly problémy na 1 RZ dokázal bys porazit Vencu Pecha?
P.V:
Tak toto nedokážu vůbec posoudit. Každopádně Václav je tak dobrý pilot a ještě ze super zázemím. Je vždy velmi těžké jej porazit. Navíc, když ještě porovnáme časy z určitých úseků z loňského roku, tak Václav udělal ještě velký skok dopředu.

Druhý den jste jeli takzvanou udržovací jízdu. Jak se dá udržet koncentrace, nepramenily z toho chyby?
P.V.: Ano to je pravda. Druhý den jsme se snažili jet už jen takticky, po té co po chybě odpadl rival, kterého jsme chtěli sesadit z třetího místa. (Orsák) Nejsem moc na takovou jízdu zvyklý, ale musel jsem ji podstoupit s tím, že jsme měli přetáhlou repasi motoru a turba. Už jsem se snažil motor ani tolik netočit. Vypínalo se nám, asi díky teplotě už i ALS a v cíli jsme zjistili, že je hodně načaté těsnění pod hlavou, takže jsme hrozně rádi, že jsme závod dokončili.


Další závod je až Barum Rally, budeš podávat přihlášku do BF Goodrich teamu nebo nechystáš na tuto soutěž nějaké překvapení?
P.V:
Na Barumku se velmi těšíme. Jinak do BF Goodrich drivers teamu přihlášku nebudu posílat, protože nemůžu. Ale letos budu do projektu dost aktivně také zapojen. Budu u celé volby jezdce. Pomáhat při výběru jezdce a radit také pro koho se z těch jezdců nejlépe rozhodnout. Měl bych být také u testů, abych byl tomu jezdci nápomocen ze zkušenostmi a v komunikaci atd. Hrozně se na to těším, že poznám BF Goodrich drives team i z jiné stránky. Bude to super. Jinak já bych měl startovat se svým vozem Mitsubishi Lancer Evo 9. Na to se také moc těším.

Letos jezdíš i sprinty, pojedeš na takřka domácí Kopné?

P.V: Ano to je pravda. Startovat na Kopné letos určitě budu. Mám ten podnik moc a moc rád a také místní pořadatelé jsou super. Startoval jsem na Kopné naposledy v roce 2005 a už se na ten start opravdu moc těším. Věřím, že uspějeme mnohem lépe než na úvodních dvou sprintech.


Děkujeme za rozhovor
P.V: Také děkuji za rozhovor.

Vytisknout

Diskuze: Pavel Valoušek nejen o Rally Hustopeče

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

al-Rajhi

Kronos vítězí na Blízkém Východě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud