Orsák rally sport finišuje v přípravách.

Miroslav Vebr, 4. března 2009, 08:50 Google+

Naplno běží přípravy soutěžních týmů na novou sezonu a nejinak tomu je i v Orsák rally sportu . Ve Valašských Kloboukách se pracuje na dvou závodních vozech. Fyzičku před sezonou nahání také samotná posádka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally jänner

rally jänner | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

V průběhu roku 2008 se dvojice Jaroslav Orsák – Karel Vajík postavila na start dvaceti soutěží. Dva kompletní seriály byly pro tým velmi důležité. V domácím mezinárodním mistrovství obsadila valašská posádka 6.místo. U našich východních sousedů na Slovensku bodovali kluci konečným 5. místem. Tři sprinty a z toho dvě stříbra v cíli: taková je bilance z jednodenních soutěží a v celkovém hodnocení z toho bylo 11. místo. Ve výčtu chybí již pouze Evropský pohár FIA – zóna střed, kde Jarek s Karlem obsadili 6. místo. Do výčtu úspěchů patří i obhajoba juniorského titulu a zařazení posádky do užšího kádru reprezentace.

 


Nyní jsme ale na startu nové domácí sezony a proto se pojďme podívat co má Jarin z Poteča v plánu a čím nás v průběhu roku může překvapit. Již z prvních slov klobůckého mladíka je jasné, že letošní rok bude hodně složitý. „Upřímně, sám jsem zvědavý, jak tato sezona dopadne. Celosvětová krize se samozřejmě podepisuje i na našem sportu. Firmy přitahují opasky a rozpočty jednotlivých týmů u nás budou podle mne minimálně v druhé polovině roku dost omezené. Naši stálí obchodní partneři nám však přislíbili, že i v tomto roce se budou snažit podporovat náš tým. Přesto musím konstatovat, že jsme zredukovali kalendář závodů pro rok 2009,“ poukázal na reálnou situaci v současném dění rallysportu Jarek Orsák.

Fanoušci a příznivci čtyřiadvacetiletého valašského jezdce o svého miláčka a jeho dravý styl nepřijdou. Hlavní prioritou týmu bude i letos mezinárodní mistrovství ČR. „Přesně tak, zaměříme se na hlavně na velký mistrák. Letos se pojede celkem sedm závodů, což je o dvě rally méně než v loňském roce. Snížení počtu závodů v této chvíli vítám. Na druhou stranu se bude v každém závodě bojovat opravdu o hodně. Oproti loňské sezoně zcela vypouštíme Slovenské mistrovství. Podle předběžných plánů budeme na Slovensku startovat pouze jednou. Rally Tatry je zařazena do kalendáře Evropského poháru FIA – zóna střed, a my tuto soutěž absolvujeme v rámci reprezentačních startů. Pokud jsem již nakousl reprezentaci, vyrazíme opět do Slovinska. Uvažujeme také o startu v Chorvatsku. Ostatní naše aktivity se budou odvíjet od finančního zajištění týmu. Rádi bychom startovali na sprintech v Lužických horách, v Jeseníkách a ve Vsetíně. Nad těmito starty ovšem v této chvíli visí otazník,“ nastínil program týmu klobůcký mladík.

 Domácí sezona odstartuje na konci března ve Valašském Meziříčí. Orsák rally sport team se na takřka domácí soutěž pilně připravuje. Přes zimní pauzu prošel závodní Lancer nezbytnou kontrolou a repasemi. Auto doznalo několika změn, avizovaný je i nový design vozu. Na fyzické přípravě zapracovala i samotná posádka. „Do Valašského Meziříčí přivezeme ještě lepší vůz, než s jakým jsme startovali v loňské sezoně. Samozřejmostí je repasovaný motor a převodovka. Celý tým ovšem zapracoval i na dalších slabinkách vozu. Mišák je oproti loňsku lehčí o třicet kilogramů.  A to by se mělo odrazit i na dosahovaných časech. Další novinkou oproti loňsku pak jsou velké brzdy vzadu. Výkonnostně by nás mělo posunout použití nejlepšího dostupného benzínu a častější nasazování nových pneumatik. A aby vše nezáleželo jen na japonském stroji, šli jsme já i Karel do sebe a oba naháníme fyzičku,“ poukazuje na drobné, ale velmi důležité změny Jarek.

Nezbývá, než se zeptat na cíl do sezony. A podle toho, co si Jarek s Karlem předsevzali, chtějí jít po dobrých výsledcích opravdu velmi tvrdě. „Chtěli bychom se umísťovat do pátého místa. Je nám ovšem zcela jasné, že to nebude snadné. Pokud nepočítám fabrické zastoupení na vybraných soutěžích, tak zde bude vždy asi  dvanáct  jezdců, kteří se budou prát o místa v TOP 5. Vysoko podle mne budou vozy Super 2000 s Krestou, Petákem, Odložilíkem a Tarabusem. Pozadu nebudou ani Pech, Valoušek, Trojan, Štajf, Jelínek a Arazim. No a s kartami chceme míchat samozřejmě i my. Uvidíme, co nám naznačí Valašská rally,“ uvedl Jarek Orsák.

Tým z Valašských Klobouk to je hlavně Jarek Orsák, ale v průběhu sezony se tady bude připravovat i druhý vůz. „Máme na dílně dva vozy a nechat jeden zahálet by byl v současné době velký přepych. Nyní mohu prozradit, že ve velkém mistráku pojede s druhým Lancerem Tomáš Kůrka.  Obsazení našich vozů na sprintech ještě není v současné chvíli dořešeno,“ řekl Jaroslav Orsák.


Tisková zpráva
Orsák rally sport team

 

Vytisknout

Diskuze: Orsák rally sport finišuje v přípravách.

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Škoda

Hrabánek: Pokrok soupeřů nás motivuje

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud