Barumka se dívá směrem do budoucnosti

Roman Ordelt, 2. srpna 2021, 13:38 Google+

Organizátoři Barum Czech Rally Zlín jsou každoročně nositeli řady novinek v automobilovém sportu. Nejinak tomu bude i při letošním jubilejním 50. ročníku, který se pojede i s diváky na sklonku prázdnin (27. – 29. srpna 2021). Premiérově se představí v České republice soutěžní elektromobily v rámci německého šampionátu ADAC Opel e-Rally Cup na identických vozech Opel Corsa-e Rally. Pro fanoušky to bude vedle tradičního nabitého startovního pole soudobých vozů a historických skvostů v rámci Star Rally Historic doufáme zajímavé zpestření a porovnání na tratích rychlostních zkoušek barumky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Archiv pořadatele

Sdílejte článek

Mezi současné trendy ve světě automobilismu v posledních letech patří zkoumání možností alternativních pohonů, které by mohly v budoucnu nahradit spalovací motory. Zlínská rally drží s tímto proudem ve světě krok a pořadatelé z Autoklubu Barum Zlín v AČR se rozhodli přijmout nabídku od německého autoklubu ADAC a jedna soutěž ze sedmidílného seriálu proběhne právě ve Zlíně. „Řadu let nabízíme evropským, ale i světovým soutěžím naše služby ve výrobě rally materiálů a jedním ze zákazníků jsou i pořadatelé soutěže mistrovství světa ADAC Rallye Deutschland. Vzhledem k pravidelným kontaktům a spolupráci nám bylo nabídnuto ze strany německého autoklubu odjetí jednoho dílu seriálu ADAC Opel e-Rally Cupu ve Zlíně. V Německu vznikl premiérový národní šampionát elektromobilů a barumka tuto nabídku přijala,“ pověděl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

Automobilky po celém světě hledají alternativní cesty a právě elektromobilita, pohyb pomocí elektrické energie, je budoucností nejbližších let. V České republice se předpokládá kolem patnácti soutěžních elektrických vozů Opel Corsa-e Rally. Historicky první mistrovství v této kategorii přilákal vedle automobilky Opel i dalšího významného partnera v podobě společnosti Total. Společnost Total změnila název na TotalEnergies a reaguje tak na vyvíjející se energetický trh a potřeby zákazníků. Spolu s touto změnou získává TotalEnergies i novou vizuální identitu. Nový název a nová vizuální identita ztělesňují směr, který si společnost TotalEnergies vytyčila: kurz energetické společnosti, která se zavázala vyrábět a poskytovat energie, které jsou stále dostupnější, spolehlivější a čistší. Tato francouzská značka se výrazně angažuje na vytvoření sítě dobíjecích stanic v Evropě. Došlo k silnému spojení dvou velkých firem, o čemž svědčí i složení soutěžních týmů v tomto seriálu. Úvodní podnik vyhrála francouzská posádka Laurent Pellier, Thierry Salva z týmu Saintéloc Racing.

Posádky na elektrických corsách pojedou v rámci Barum rally samostatnou soutěž ve dnech 27. – 29. srpna v celkové délce 522 km, která obsahuje 12 rychlostních zkoušek v délce 147 ostrých kilometrů. V pátek je čeká v 16:10 hodin start ze zlínského náměstí a od 21. hodiny se představí na městském okruhu. O víkendu absolvují porci dalších 11 erzet a do cíle dojedou první elektromobily na zlínské náměstí před radnicí v neděli v 16:30 hodin. „Zázemí včetně servisní zóny umístíme do areálu společnosti Cream v bývalém svitovském areálu. Z Německa k nám přijedou dva speciální záchranářské vozy Rescue, jejich osazenstvo bude vyškoleno na zásahy při nehodách. Elektromobily pojedou za startovním polem evropské a národní části barumky a před Star Rally Historic. Výjimka bude pouze na páteční superspeciálce v ulicích Zlína a během sobotního časného dopoledne ve Slušovicích,“ upřesnil Jan Regner, zástupce ředitele zlínské rally.

Po úspěšných třech ročnících napíše v letošním roce pokračování již čtvrtý díl TotalEnergies Green Rally, jízda pravidelnosti vozidel s elektrickým a hybridním pohonem. Nejde o klasickou rally, ale o jízdu pravidelnosti ve spojení se zážitkovým svezením. Na startu jsou povolená vozidla plně elektricky poháněné sériové vozy pro denní používání a dále hybridní vozy s kombinovaným spalovacím a elektrickým pohonem. Zatímco v předchozích ročnících „zelená rally“ ukázala účastníkům krásy Zlínského kraje jako například nejvýznamnější místo v oblasti cestovního ruchu lázně Luhačovice, v posledním roce účastníci navštívili Kovo Zoo v Uherském Hradišti. Letos pořadatelé cílí za valašskými produkty. Soutěž se zastaví i v areálu společnosti Rudolf Jelínek, která navazuje na více než 400letou tradici výroby destilátů na Valašsku.

„V letošním roce jsme navázali spolupráci s pořadatelem Green Rally, protože vedle výroby lihovin, se velmi aktivně věnujeme sadařství, cestovnímu ruchu a popularizaci Valašska jako regionu, kde jsme doma. Může to být pro mnohé překvapivé spojení, ale každý návštěvník se může na vlastní oči přesvědčit, že se snažíme pracovat zodpovědně vůči svému okolí a ekologicky, a protože elektromobilita jde stejným směrem, zavítá Green Rally i do blízkosti našich sadů ve Vizovicích při rychlostních zkouškách,“ uvedl Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK.

Největší pozornost fanoušků rallysportu bude upřena na evropský šampionát soudobých vozů včetně napínavých bojů v českém mistrovství.  Elektromobily v rámci zápolení německého šampionátu ADAC Opel e-Rally Cup, ale i jízda pravidelnosti v rámci TotalEnergies Green Rally bude vítaným zpestřením jubilejního ročníku barumky. Dalši informace naleznete na www.czechrally.com a nezapomeňte barumku sledovat také na oficiálních profilech facebooku, instagramu a twitteru.

 

Vytisknout

Diskuze: Barumka se dívá směrem do budoucnosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Na Rallysprintu Fulnek – Odry více než sedmdesátka vozů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud