Zlato pro nováčka Kobielu, Cup zasáhla jarní únava

RallyZone.cz, 20. května 2019, 17:45 Google+

Zdravíme fanoušky motorsportu a rally především. V krátkosti si shrňme letošní V. díl Traiva Rally Cupu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Traiva RallyCup - květen

Traiva RallyCup - květen | foto: Martin Bill

Sdílejte článek

Opět jsme závodili v Kopřivnici na testovacím polygonu Tatra Truck. Na některé pravidelné účastníky nejspíš dolehla jarní únava a jiní se zase museli věnovat soutěžním povinnostem na velkých rally. Tentokrát do Kopřivnice zavítalo 21 účastníků, na které čekalo obvyklých 25 kilometrů soubojů proti neúprosným stopkám.

V kategorii historických vozidel mezi sebou soupeřili dva jezdci. Jirka Vichta přijel do Kopřivnice se svým VW Broukem. Jel velmi rychle, ale nevyhnul se mu defekt, proto nakonec bere 2. místo. Vítězství mezi historiky si tak odváží Pepa Peřina, který využívá služeb silného vozu BMW E30. Doplňme, že v absolutním pořadí dokončil jako desátý.

Rychle jsme se tak přesunuli do kategorie F2. Na pátém místě dokončila Silvie Dřímalová, jedoucí na Hondě Civic s číslem 17. Tu samou Hondu, ale s číslem 30, řídila i Lenka Kaločová. Ta nakonec bere čtvrté místo v kategorii. Holky k nám jezdí po ose až ze Zlína, obě rally velmi baví a zlepšují se každou jízdou, což potvrzují zajížděné časy. Bronz mezi dvoukolkami si tentokrát vyjel atraktivně jedoucí Rosťa Kovařčík. Jeho soutěžním náčiním je tradiční Škoda Felicia Kit Car, kterou připravuje doma ve své garáži. Díky tomu zná auto dokonale a může naplno využít všech jeho předností. Do závodu vstoupil druhým časem v kategorii a druhou příčku si z Kopřivnického polygonu odvezl Jirka Gerych, který využívá služeb Citroenu Saxo VTS. Opět jel velmi rychle a agresivně, ale stopky jsou neúprosné. Sebastian Puzoň se drží zaběhnutého postupu, když v jednotlivých závodech střídá první a druhá místa. Polský rychlík využívající předností Renaultu Clio RS III tak bere zlato mezi dvoukolkami a výsledek ještě umocnil šestým místem v absolutním pořadí.

Nyní jsme již u velkých aut. Těch se do Kopřivnice sjelo tentokrát dvanáct, ale hned čtyři z nich nespatřili cílovou fotobuňku. Jana Suroviče zradila technika a se svým Lancerem deváté evoluce musel odstoupit. Cíl nespatřil ani Zbyněk Šantavý. Na jeho Lanceru praskla při prudkém brždění brzdová hadička a druhou v servise neměl. Vladimír Odehnal si na trati druhé zkoušky zažil horké chvilky, když jeho Impreza v zápalu boje málem vzplanula. Avšak nakonec vše dobře dopadlo. Z průběžného pátého místa odstoupil také pěkně jedoucí Lukáš Čala. Jeho Lanceru EVO 9 vystavila stopku porucha elektroniky, která se nepodařila odstranit. Nejen 8. místo v kategorii N4, ale také skvělé zážitky a úsměv na tváři si z Kopřivnice odvezl Jarda Krčmář. Opět startoval s Imprezou 22B v barvách týmu Silvera a hlavního partnera společnosti Traiva. V servise se nechal slyšet, že to rozhodně není naposled, kdy usedl za její volant. Nováčkem v našem cupu je polský jezdec Szymon Talik, který se nám předvedl s Imprezou N10 WRX STI. Jel agresivně, avšak nevyhnul se chybám a tak to stačilo na sedmé místo mezi eNky a deváté v absolutní klasifikaci. Szymon Witos je dalším nováčkem Traiva Rally Cupu z Polska. Do Kopřivnice přivezl ukázat raritního Lancera EVO VI. Čistou jízdou bez smyků a výraznějších časových ztrát se propracoval na šestou příčku v kategorii a osmou pozici celkově. Naopak stálicí našeho poháru je Lukáš Marášek a jeho Subaru Impreza GT. Lukášova jízda je vždy rychlá a atraktivní zároveň. Tentokrát si odváží páté místo mezi eNky a sedmé místo absolutně. Čtvrté místo v kategorii eN a pátá příčka absolutně jsou výsledky Honzy Sedláka. Nebýt chyby v první rychlostce, kdy na chvíli opustil trať, mohl být o příčku výše. Tam se však nachází Lubomír Světínský, který krotí Imprezu N12 WRX STI. Plně využil předností modernější techniky, držel vyrovnané časy a jel čistě. Díky tomu si odvezl z Kopřivnice bronz v kategorii a čtvrté místo absolutně.

Čest značky Mitsubishi zachraňoval Radek Fiala s Lancerem desáté evoluce. Svižná jízda, vyrovnané časy bez výraznějších časových ztrát jej vynesly na druhé místo mezi eNky a třetí místo v absolutním pořadí. S Kopřivnickým polygonem měl jen minimum zkušeností, do závodu se zapsal až jako poslední, avšak ani to mu nezabránilo, aby všem vypálil rybník. S Imprezou GT Turbo si odváží z Kopřivnice první místa jak ve skupině N, tak i absolutně, nováček našeho cupu a další polský rychlík Artur Kobiela. Sklonit se před ním musel i jediný zástupce kategorie F4 a hlavní organizátor Traiva Rally Cupu Silvestr Mikuláštík, který jel tradičně se svou Imprezou WRC nejen rychle, ale také atraktivně. Bral tedy druhou příčku absolutně.

Do druhé poloviny Traiva Rally Cupu vstoupíme závodem, který se uskuteční v neděli 2. června.

Na závěr poděkujme všem účastníkům za předvedené výkony, organizátorům za zabezpečení bezproblémového průběhu, ale i vám fanouškům, že si naše zprávy čtete a sledujete naše sestřihy na Sport5. Loučíme se s Vámi našim mottem Go Hard or Go Home. Brzy se opět přihlásíme.

Autor: Martin Bill

Vytisknout

Diskuze: Zlato pro nováčka Kobielu, Cup zasáhla jarní únava

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Český Krumlov (CZE)

Kopecký při debutu s vozem Škoda Fabia R5 evo zvítězil

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud