David Soldát i K.I.T. racing vyšli v Krumlově na prázdno

Miroslav Vebr, 23. května 2017, 12:42 Google+

Na třetí podnik letošního velkého mistráku v automobilových soutěžích Rally Český Krumlov přivezl otrokovický K.I.T. racing pouze jeden vůz. Do Peugeotu 208 R2 usedli letos podruhé David Soldát s Tomášem Brůžkem. Jihočeská dvojice měla ve třídě 6 jedenáct soupeřů a trať českokrumlovské rally považují za svou domácí. O to větší chuť měli David s Tomášem ukázat se svým fanouškům. Od velkého zápalu do soutěže je neodradila ani premiéra ve dvoudenních závodech. Ale ne vždy vše vychází tak, jak si sami jezdci v kombinézách přejí. Když se totiž přilepí smůla na posádku, těžko se jí zbavuje…

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Dušek, František

Sdílejte článek

„Po smolném Vyškově jsme se rozhodli odjet naši domácí soutěž v Krumlově. Už od začátku jsme věděli, že to bude hodně dlouhý a těžký závod. Pro nás to byla první společná dvoudenní soutěž. Rychlostní zkoušky jsme znali jen jako diváci a z onboardů. Ve středu jsme si v krumlovském gymnáziu vyzvedli itineráře a vydali se psát rozpis. Za krásného počasí jsme vyrazili na Lipensko a poté jsme chtěli najet oba průjezdy okruhové zkoušky Svince. Bohužel jsme stihli udělat pouze jediný průjezd, protože nás zastavil defekt pneumatiky,“ přiblížil první nepříjemný moment květnového víkendu Tomáš Brůžek. David s Tomášem doufali, že mají smůlu vybranou na celý závod, avšak to hroší je ovšem teprve čekalo. Čtvrteční seznamovací jízdy, stejně jako technické přejímky, dopadly dobře a kluci se mohli soustředit na páteční etapu.  

V první etapě čekalo na posádky sedm rychlostních zkoušek a na úvod, jak je tomu u této soutěže obvyklé, byla zařazena erzeta na výstavišti. „Rychlostku na výstavišti jsme zajeli ve svižném tempu, ale zároveň na jistotu. Potěšil nás velký zájem diváků, kteří zůstali i na zadní posádky a my věříme, že jsme je jízdou potěšili. Nám se jelo dobře a výsledkem byl osmý čas ve třídě. V následném servisu nebylo potřeba na autě nic dělat, protože 208 byla výborně připravena. I na dalších dvou zkouškách se nám dařilo, shodně jsme zajeli šestý čas a ve výsledcích se posunuli na krásné 5. místo ve třídě. Následovala RZ Rožmitál, kde přibližně dva kilometry po startu bylo v pravotočivé zatáčce víc vytahaného bordelu, než jsme předpokládali. Na něm jsme se roztočili a sklouzli mimo cestu do lesa. David i já jsme vystoupili z auta bez zdravotních problémů, ale s maximální naštvaností. Auto na první pohled vypadalo dobře a klidně by se s ním dalo pokračovat, ale bohužel jsme byli pět metrů ze stráně pod úrovní silnice. Peugeot se nedal vytáhnout a tak nám nezbylo než čekat, až přejedou všechny závodní auta. K naší smůle jsme nemohli využít ani pauzu mezi erzetami a tak se čekání na vyproštění protáhlo hodně do pozdní noci. To už byla připravena odtahová služba s rukou, která 208 dostala zpět na silnici. Do servisu jsme se dostali kolem třetí hodiny ranní, a pokud jsme chtěli pokračovat v sobotu v rámci super rally, muselo být auto v uzavřeném parkovišti do šesté hodiny. Kluci z K.I.T. racing odvedli výbornou práci a dali auto do pořádku, za což jim patří veliké DÍKY,“ popsal sled událostí okolo prvního odstoupení ze závodu Tomáš Brůžek.

Kluci si zdřímli pouze hodinu a už se znovu připravovali na druhý start do soutěže. V tu chvíli bylo samozřejmě zbytečné uvažovat nad nějakým umístěním nebo si honit triko za rychlými časy v jednotlivých zkouškách. David s Tomášem chtěli přesto soutěž dokončit se vztyčenou hlavou. „V sobotu jsme se již nepouštěli do žádného velkého rizika, abychom nepoškodili vozidlo ještě víc, než bylo. Už od první sobotní zkoušky se nám ovšem zdálo, že auto ztrácí na výkonu. Po třech ranních zkouškách následoval servis a v něm kluci hledali závadu. Ještě jsme zvládli odjet RZ Kohout, po které následoval druhý průjezd RZ Malonty. Tato zkouška je velmi zrádná, o čemž se v minulosti přesvědčila již řada jezdců. Každý horizont, zatáčka i retardér musel být dobře trefený, jinak hrozilo vylétnutí z tratě. O zrádnosti této zkoušky jsme se přesvědčili i my, kdy jsme měli jednu nepříjemnou krizi, ale ustáli jsme ji. Na konci zkoušky jsme ovšem byli nuceni odevzdat výkaz a ze soutěže odstoupit kvůli slábnoucímu motoru. Bohužel se nám nepodařilo dokončit naši domácí soutěž, což nás hodně mrzelo. Děkujeme celému týmu K.I.T. racing za přípravu auta, jak před soutěží, tak i během rally. Naše díky patří i všem partnerům, rodinám, pořadatelům a velkému počtu diváků okolo tratí, kteří nám drželi palce,“ shrnul smolný víkend za posádku Tomáš Brůžek. Nutno ještě dodat, že dvojice Soldát – Brůžek odstupovala ze sedmé příčky ve třídě v druhé etapě. Tato třída doznala v závěru doslova Waterloo, kdy z jedenácti posádek na startu, dokončily rally pouze čtyři. A smolaři třídy byli i David s Tomášem. Po dotažení Peugeotu do servisu zjistili mechanici z dat, že posádka přetočila motor.

Ještě jedno zastoupení měl K.I.T. racing v Českém Krumlově. Domácí posádka bratrů Kramlových totiž využila jezdeckou licenci týmu K.I.T. racing a pod touto hlavičkou startovala se svým Subaru Impreza STi v soutěži. Ale ani této dvojici nebylo souzeno vychutnat atmosféru cílové rampy v Jelení zahradě. Ve třídě 3 startovalo 12 posádek. Michal s Marcelem se postupně prokousávali ve výsledcích, až dorazili na 6. příčku. 14. RZ byla ovšem poslední, do které oba bratři odstartovali. Na jejím konci kluci odevzdali jízdní výkaz a důvodem byl poškozený diferenciál. Michala s Marcelem může alespoň trochu hřát první průjezd RZ Malonty, kdy dosáhli na čtvrtý nejrychlejší čas ve třídě.     

Vytisknout

Diskuze: David Soldát i K.I.T. racing vyšli v Krumlově na prázdno

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Rally Český Krumlov (CZE)

Premiérový Krumlov pro Michala Cibulku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud