První společné body pro Jakeše a Machů

RallyZone.cz, 2. dubna 2018, 16:40 Google+

Na uvolněnou sedačku pilota atmosférické fabie vedle Petra Machů usedl na Valašce právě Mirek Jakeš.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Milan Procházka, RallyZone.cz.cz

Sdílejte článek

Díky loňskému šestému místu Mirka Jakeše v celkovém pořadí mistrovství České republiky obdržela nově vytvořená posádka Jakeš – Machů lichotivé startovní číslo 7 v nabité konkurenci letošní Valašské rallye. Vzhledem k výkonnostní převaze vozů kategorie R5 nad technikou speciálu Škoda Fabia S2000 se sice nemohla měřit s absolutní špičkou startovního pole, i tak si ale oba užili celou soutěž a rychlou a spolehlivou jízdou si dojeli pro první společné mistrovské body.

Zlínský spolujezdec Petr Machů navigoval v loňském roce Jaromíra Tarabuse, ten však letos přestoupil do Fabie R5. Na uvolněnou sedačku pilota atmosférické fabie proto usedl právě Mirek Jakeš. Vicemistr republiky z roku 2014 už s vozem Fabia S2000 odjezdil část předloňské sezony, kdy na Barum rally dokázal v přesile vozů kategorie R5 dokončit na solidní osmé příčce. Většinu své závodní kariéry však Mirek strávil v závodních vozech s turbomotory. „Na předsoutěžním testu v Držkové jsme odjeli asi 20 kilometrů, na obnovení základní návyků to určitě stačilo. Řekl bych, že v samotném závodě jsem si na odlišný styl postupně zvykal a už tak od druhé sekce první etapy to bylo docela v pohodě,“ sděloval Mirek své pocity z přechodu do vozu s atmosférickým motorem. „Samozřejmě, jsou úseky, kde oproti ´er-pětkám´ ztrácíme výrazněji, zvlášť specifická byla v tomto ohledu rychlostní zkouška u Oder. Jelo se z vracáku do vracáku, v zatáčkách chyběly protikatovací zábrany a na asfalt se tak vytahalo strašně moc bláta. A při rozjezdech jsme pak pochopitelně hodně ztráceli.“

Po první etapě se přes jedny hodiny na předposlední sobotní RZ držela posádka Jakeš – Machů na 12. místě, když před sebou měla desítku vozů R5 a jedno ´wéercéčko´. Jenže bylo zřejmé, že posun do první desítky by zajistily jen problémy soupeřů.

„Během soutěže jsem časy nijak nesledoval, snažil jsem se soustředit na vlastní jízdu a postupně zrychlovat. Určitě by se našly úseky, kde se dalo jet ještě rychleji, celkově však musím říct, že zvykání probíhalo poměrně dobře. Něco jsme ztratili hodinami, něco nevhodnou volbou pneumatik. Na sobotní večerní sekci se totiž už dost ochladilo a my nechali tvrdší směs z odpoledne. Ale nebylo to zase nic tak podstatného a celkový výsledek by se nijak výrazněji nezměnil. Za sebe jsem rád za další odjeté závodní kilometry, a to i díky perfektně připravené technice. Stejnou pochvalu zaslouží Petr za správný diktát, v autě fungovalo vše tak, jak má. Nešlo vůbec poznat, že spolu jedeme poprvé. Také po pořadatelské stránce se závod povedl, tratě mojí domácí soutěže jsou opravdu pěkné,“ pochválil Mirek spolujezdce i pořadatelský tým.

„Jsem rád, že jsme si sedli jako posádka. V absolutním pořadí jsme se sice nepohybovali tak vysoko, na co byl Mirek zvyklý v loňském roce, pocit z jízdy jsme však měli oba dobrý. Samozřejmě člověka potěší, když za námi chodí v servisní zóně fanoušci a chválí naši jízdu,“ říká za spolujezdce Petr Machů. „Do srovnání Jaromíra (Tarabuse) a Mirka se nechci pouštět, oba jsou to výborní jezdci. Jaromír toho měl v tomto typu vozu přece jen více odjeto, na druhou stranu má Mirek na svůj věk hodně zkušeností a bylo znát, jak si na odlišný styl, který Fabia S2000 potřebuje, každou rychlostní zkouškou zvyká. Samozřejmě to chce další a další odjeté kilometry, proto se v rámci přípravy na Rallye Šumava objevíme i na Rallysprintu Kopná. Bereme jej jako přípravu a současně test pneumatik. Chceme si tentokrát vyzkoušet jinou značku pneumatik, než kterou jsme jeli na Valašce,“ nastiňuje příští plány Petr Machů.

Další porci závodní kilometrů tak dvojice Jakeš – Machů odjede již následující víkend na Vančík Rallysprint Kopná, což bude pro hutisko-zlínskou posádku dvojnásob domácí soutěž. Hlavní sponzor soutěže, Vančík Motorsport, totiž připravuje pro Jakeše s Machů závodní vůz Škoda Fabia S2000. A to na tak špičkové úrovni, že je to jediný vůz, který v loňské sezoně odjel všechny podniky kompletního mistrovství ČR od startu až do cíle. Letošní Valašská rally se tak stala osmou dokončenou soutěží v řadě tohoto vozu.

Zdroj: TZ Mirka Jakeše

Vytisknout

Diskuze: První společné body pro Jakeše a Machů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Valaška v galerii Lucie Vondřičkové

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud