Opel vládne evropským dvoukolkám

RallyZone.cz, 21. srpna 2018, 17:39 Google+

Stejně jako minulých sezonách se i letos evropského šampionátu účastní tovární tým Opel Motorsport. A také letos udává tempo v dvoukolkách ERC3 a zároveň v juniorské kategorii U27. Po juniorských titulech Emila Bergkvista, Marijana Griebela a Chrise Ingrama má letos k dalšímu prvenství pro Opel skvěle našlápnuto Martinš Sesks z Lotyšska.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Teprve osmnáctiletý mladík do sestavy německé stáje naskočil těsně před začátkem sezony. O začátečníka ale rozhodně nejde, Martinš má za sebou několik sezon v domácím mistrovství, kterého se účastnil od svých patnácti let, navíc už od útlého věku závodil v bugynách a motokárách. Opelu padnul do oka zejména při Rally Liepaja, která je součástí evropského mistrovství - v roce 2016 tam Seskš skončil v juniorech čtvrtý, vloni si nepřišel pouze na Ingrama, který právě v Lotyšsku potvrdil juniorský primát. V letošním roce zatím mladý Lotyš ukazuje, že Opel se svou volbou nešlápl vedle. Na Azorech dojel mezi dvoukolkami na třetím místě, stejně skončil i na asfaltové rally na Kanárských ostrovech a italskou Rally Roma di Capitale vyhrál. Kdy by to řekl do pilota odkojeného pobaltskou šotolinou. Seskse zdobí stabilní a vyrovnané výkony a díky nim před Barum rally jednoznačně kraluje juniorské klasifikaci. Na kontě má 94 bodů, nejbližší soupeř na něj má manko téměř třiceti bodů.

O něco méně štěstí má v letošním roce Sesksův týmový kolega Tom Kristensson. Na Azorské rally bohužel odstoupil po havárii, na následujících asfaltových soutěžích ale úspěšně viděl cíl, a to na pátém místě na Kanárech a na druhém v Římě. Aktuálně Kristensson figuruje na čtvrtém místě v hodnocení U27. Sedmadvacetiletý Švéd se do výběru Opelu dostal coby vítěz německého Opel Adam Cupu, kterého se účastnil od roku 2016. Předtím brázdil výhradně domácí tratě, postupně se ale přes Německo dostal až na mezinárodní scénu.

Tovární posádky nejsou jediné, které se v mistrovství Evropy objevují s vozy Opel. Mezi privátními jezdci Adamy nasazují také například Rakušan Roland Stenng či Nor Sindre Furuseth. Čerstvým přírůstkem v letošním juniorském mistrovství je ještě Grégoire Munster, který se s Opelem do šampionátu poprvé zapojí právě na barumce.

Ve Zlíně bude ale Adamů k vidění mnohem více. Se specifikací R2 se tam ve společné klasifikaci ME a českého mistrovství představí ještě dvě domácí posádky Andreje Barčáka a Roberta Hordossyho, a v rámci národního pole a značkového XTG Adam Cupu se do páteční a sobotní časti Barum Czech Rally Zlín zapojí také šest posádek tohoto značkového seriálu. Nechybí mezi nimi David Štefan, Martin Baďura, Michal Kolář, Tomáš Neužil, Adam Lahola a samozřejmě také domácí Martin Vopatřil, který vyhrál všechny doposud odjeté soutěže letošního XTG Adam Cupu a seriál suverénně vede.

Jakub Hofbauer

www.czechrally.com 

Vytisknout

Diskuze: Opel vládne evropským dvoukolkám

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Vlado Hanuš sa na Barumke predstaví s Janom Kubalom

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud