Proč? PROTO!

RallyZone.cz, 26. února 2020, 10:54 Google+

"OPEN N" - to je nová třída na České rally scéně. Jde o vozy Proto Cars, které v Evropě již několik sezon vídáme. Jde o zajímavý koncept, kdy homologačním základem vozu je Lancer Evolution IX nebo X, ale tvar karoserie je malý hatchback s bodykitem podobným vozům R5.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Proto Cars

Proto Cars | foto: Archiv týmu

Sdílejte článek

Firma Auto-Cars, Radek Fára s.r.o. se stala výhradním českým zástupcem značky DYTKO SPORT. Tato polská firma je podle předpisů jedním ze dvou možných dodavatelů skeletu pro stavbu vozu Open N.

img-responsive

Proto Cars | foto: Archiv týmu

Radek Fára: "Jsme šťastní, že se nám podařilo tuto spolupráci realizovat. Obrovskou roli v tom sehrál David Komárek z Komvet Racing. Jako jediný má v České republice mnohaleté nezměrné zkušenosti se stabilním dodáváním nových dílů pro vozy Mitsubishi Evolution a dodává, mimo jiné, i pro DYTKO Sport. Slovo dalo slovo a na základě naší mnohaleté obchodní spolupráce a osobní známosti, se vše domluvilo. Auto-Cars se tedy v tomto projektu spojil s Dytko Sport a Komvet Racing aby vytvořili silný základ pro klienty zvažující start s Proto Cars".

OPEN N by měla být možností nejen pro N-kaře přejít do vyšší třídy, ale současně i zůstat věrni ověřené technice s rozumným provozním nákladem nesrovnatelným s vozy kategorie R5, ale mohla by být i rozumnou volbou pro ty, kteří by rádi postoupili o stupínek výše do 4WD.

Základními výhodami oproti klasickému N-ku jsou nízká váha, volitelná sekvenční převodovka a malé rozměry. Tato třída bude celkovým osvěžením pro českou rally a především pro diváka. DYTKO SPORT totiž nabízí mnoho variant karosérií, které doteď vyskytovaly pouze na fotografiích, například ze seriálu APRC.

Radek Fára: "Okamžitě po uzavření dohody jsme věděli, že chceme dva vlastní vozy! Jasná volba pro nás byla Mitsubishi MIRAGE. Také jsme se dohodli, že nechceme technické kompromisy a naše vozy by měli být strop v možnostech OPEN N. U sekvenční převodovky nebylo moc co řešit, protože česká firma X-Shift Gearboxes nabízející několik variant pro převodovky na vozy Mitsubishi Lancer Evolution, je uznávanou značkou a má ve světě více jak 20 dealerů, kteří odebírají desítky těchto převodovek. Je třeba poděkovat i dalším partnerům, jako je SPEEDPRO nebo Rallye Design, kteří nám intenzivně pomáhají, abychom představili českým fanouškům třídu OPEN N v nejlepším světle".

Na bližší představení vozů si budete muset počkat a doufáme, že první kus se ukáže již při prvním závodě, kterým je Kowax Valašská Rally.

Zdroj: Milan Kopka

Vytisknout

Diskuze: Proč? PROTO!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Trať letošní Valašky 2020 se představuje

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud