Jänner Rally: Technika proti Orsákovi

Marek Šteigr, 7. ledna 2011, 10:23 Google+

Letošní ročník rakouské Jänner rally vyhrál domácí Beppo Harrach. Po většinou soutěže vedoucí posádku Orsák - Vajík přibrzdily v závěru soutěže technické problémy!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally jänner

rally jänner | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rakouská Jänner rally, která ještě v roce 2008 patřila do Mezinárodního mistrovství ČR, je první velkou soutěží v novém roce. I přes to, že se tato soutěž již nezapočítává do naše mistráku, přihlásilo se na tradiční zimní soutěž velké množství českých posádek. Soutěž odstartovala v pátek.

Fotogalerie z páteční etapy - Josef Vyšata

Fotogalerie Jänner Rally - Roman Turovský

Aktualizace po RZ16 - cíl:

Smůlu měl po skvělém průběhu rakouské Jänner rally Jaroslav Orsák se spolujezdcem Karlem Vajíkem. Jejich Mitsubishi Lancer EVO IX si v závěru souotěže postavilo hlavu. Podle informací ze servisu jel Orsák vetšinu druhé etapy se stávkujícím motorem. Přesto se nevzdal a auto dotáhl až do cíle poslední rychlostní zkoušky. Problémy však znamenaly propad z průběžného prvního místa po RZ 13 na konečnou třetí příčku v cíli.

Vítězem soutěže se stal domácí jezdec Beppo Harach jedoucí rovněž s Lancerem deváté evoluce. Za sebou udržel i zle dotírajícího Raimunda Baumschlagera s Fabií S2000. Čtvté místo se nakonec stalo kořistí po celou dobu soutěže spolehlivě jedoucí posádky Černý - Kohout.

Další smůlu si ve své kariéře vybral Dan Běhálek, když musel po RZ 16 odstoupit pro poruchu převodovky. Pochvalu si pak za svůj výkon zaslouží rakušan Fischerlehner, který se stařičým Lancerem páté evoluce dojel sedmý.


Aktualizace po RZ13:


Jänner rally dnes pokračuje závěrečnou druhou etapou. Po včerejším odstoupení dua českých favoritu - Valoušek, Pech - sází čeští fandové už jen na Jarka Orsáka. Tomu se včerejšek náramně povedl a po včerejší etap šel spát s náskokem pětatřiceti vteřin. Dnešek už tak slavný není. Po třech dnešních zkouškách se Jarkův náskok ztenčil na 16,5 vteřiny.

Největším soupeřem posádky Orsák - Vajík je rakouský jezdec Beppo Harrach. Ten byl na dvou ze tří dnešních testů rychlejší než česká posádka a stahuje mocně její náskok. Třetím v pořadí je Raimund Baumschlager s Fabií S2000.

Kromě již zmiňovaných Valouška s Pechem, museli včera z českých posádek odstoupit i Josef Peták s Alenou Benešovou. K těm se dnes po havárii přidal i Vojtěch Štajf, startující na Jänneru netradičně s Juliusem Gálem.

Naopak dopředu se z našich posádek tlačí Honza Černý a Dan Běhálek. Po třinácté zkoušce patří prvně jemnovanému šestá příčka. Dan Běhálek, který sedí v ostrém soutěžním voze po více než půl roce se taky rozjel a tři zkoušky před cílem mu patří sedmá pozice.



Aktualizace po RZ8:


Jaroslav Orsák s Karlem Vajíkem sice nevyhráli ve třetí sekci dnešní etapy Jänner rally ani jednu rychlostní zkoušku, ale díky stálým výkonům se opět posunuli do čela průběžnehé pořadí. Navíc po osmé rychlostní zkoušce už mají i velmi solidní náskok více než patnácti vteřin.

Druhé místo patří Andreasi Aignerovi. Podmínky na trati se ustálily a tak se vpřed propracovávají posádky, od nichž se přední umístění čeká. Naopak jezdci z hloubi startovního pole, kteří ráno těžili ze své startovní pozice, se pomalu propadají výsledkovou listinou.

Po vlažnějším začátku se do tempa dostává i "Mundl" Baumschlager s Fabií S2000. Ve třech zkouškách třetí sekce zajel jeden nejrychlejší a dva druhé časy a posunul se už na páté místo výsledkové listiny. Jeho ztráta na Orsáka je však již téměř půlminutová.

Mírné zlepšení nastalo i v podání českých posádek. Jan Černý se posunul na deváté místo, Běhálek se Štajfem jsou na třinácté, resp. čtrnácté pozici a do dvacítky se dostal ještě Radek Mifka.

Dnes ještě na jezdce čekají dvě rychlostní zkoušky, které se pojedou za tmy.


Aktualizace po RZ5:

Druhá sekce úvodní etapy rakouské Jänner rally vystavila stopku i druhému českému jezdci, který  měl nejvyšší ambice. Ve třetí rychlostní zkoušce se poroučem mimo trať Václav Pech s Petrem Uhlem. Po jejich odstoupení je jisté, že už neobhájí své vítězství z roku 2009.

Posledním českým jezdcem, který stačí rakouské špičce je Jarek Orsák. Ten sice po RZ 4 přišel o své průběžné vedení, ale po druhé sekci je na druhé příčce s minimální ztrátou jedné a půl vteřiny na vedoucího Harracha. Třetí je se ztrátou 3,2 vteřiny Fischerlehner se stařičkým Lancerem páté evoluce. Ten těží zejména ze své výhodné startovní pozice.

Z pohledu českých posádek se zatím Jänner vyvíjí všelijak. Po již jmenovaném Orsákovi je dalším jezdcem v celkovém pořadí až desátý Dan Běhálek. Navíc ani za ním to zrovna nehraje českými barvami. Za Běhálkem je dvanáctý Černý a šestnáctý Vojta Štajf. A bohužel - toť veškeré české zastoupení v první dvacítce celkového pořadí po RZ5...


Aktualizace po RZ2:u

Kromě Václava Pecha byl určitě největším českým želízkem v ohni Pavel Valoušek se Škodou Fabií S2000. Po včerejším shakedownu se toto jen potvrdilo, když Valda zvítězil na testovací zkoušce. Jenže závod je něco jiného. Pavel Valoušek se Zdeňkěm Hrůzou dnes v první rychlostní zkoušce dělali hodiny a ztratili téměř tři minuty. Aby toho nebylo málo, tak při tomto incidentu poškodili svůj vůz a po projetí cílem zkoušky odstoupili. Souotěž tak přišla o jednoho z favoritů.

Podobně se "dařilo" i rakouskému mistrovi Baumschlagerovi. Ten startuje rovněž s Fabií S2000 a ani on se nevyhnul v RZ1 výletu mimo trať. Narozdíl od Valouška však populární "Mundl" v soutěži pokračuje.

O tom, že Jarek Orsák umí na sněhu a ledu jezdit výborně, se fanoušek rally mohl přesvědčit už při Mikuláš Rally Slušovice. Tomuto tvrzení pak Jarek dává za pravdu právě na Jänneru, kde po dvou odjetých testech vede celkové pořadí. Za ním jsou Václav Pech s Petrem Uhlem na druhé pozici a třetí je Beppo Harrach. Všichni tři jezdci jedou s devítkovými Lancery.

Další info z průběhu přineseme okolo 14. hodiny, kdy bude končit druhá sekce dnešní etapy.

Vytisknout

Diskuze: Jänner Rally: Technika proti Orsákovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

barum rally zlín

Proton poženou motory od Renaultu!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud