Pneumatikový trik továrních týmů: Kopie "Solbergova modelu"

iM2, 18. ledna 2012, 21:09 Google+

Velice často musí technici Fordu bojovat se správným odhadem povětrnostních podmínek a s tím spojenou volbou pneumatik. Hned na začátku Rally Monte Carlo jim ale vše vyšlo naprosto perfektně. Pomohly tomu také zkušenosti nováčka týmu, Pettera Solberga.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Sébastien Loeb se nestačil divit. Během druhé rychlostní ho totiž Jari-Matti Latvala doslova deklasoval o propastných 52s a sebral mu tak vedení v soutěži. Mistr světa ale tušil důvody takého tempa Fina. "Určitě museli zvolit měkčí směs pneumatik," předvídal Sébastien.

A jaká tedy byla taktika Fordu? Citroën nasadil pneumatiky s hroty, stejně jako Ford, vlevo vpředu a vpravo vzadu, na zbývající dvě kola obuli u Fordu měkké gumy, u Citroënu tvrdší variantu. "Citroën má tvrdší směs než jsme zvolili my. Jenže ta by s našemi pneumatikami s hroty nefungovala," prozrazuje inženýr Fordu pro pneumatiky, Geogre Black.

Proč ale týmy volí tuto na první pohled velmi "dobrodružnou" taktiku, zůstává pro nezasvěcené otázkou. Na přední nápravě se má pneumatika s hroty postarat o lepší průjezd zatáčkou a kratší brzdnou dráhu. Na zadní nápravě je situace trošku jiná. Kdyby byly obuty pneumatiky bez hrotů, jezdec by se těšil lepší trakci, jenže by také musel počítat s větší přetáčivostí. Proto se montují na každou nápravu.

Potřebnou jistotu tomuto kroku dodal také nováček v továrních barvách Fordu, Petter Solberg. Ten vloni v Německu poprvé nasadil na svůj soukromý Citroën DS3 WRC diagonálně pneumatiky do mokra a přechodné gumy. Tovární týmy ho následovaly. To potvrzuje i Black: "Petter nás dnes opravdu posílil. Petter má zkušenosti. On si byl jistý tím, že to bude fungovat."

Vytisknout

Diskuze: Pneumatikový trik továrních týmů: Kopie "Solbergova modelu"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Nobre, Paulo - Paula, Edu

FOTO: 1. etapa Rallye Monte Carlo 2012

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud