Jen 5 soutěží MS v Evropě?

iM2, 8. března 2012, 15:29 Google+

FIA chce trochu změnit tvář MS. Mělo by se jet více soutěží mimo Evropu, zároveň by se však měl zredukovat počet soutěží, aby se udržely náklady v rozumných hranicích. U týmů se tento návrh však setkává s odporem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gardemeister, Toni - Tuominen, Tomi

Gardemeister, Toni - Tuominen, Tomi | foto: Suzuki WRT

Sdílejte článek

Příští rok by mělo vše z větší části zůstat při starém. Později chce ale FIA zavést soutěže v Jižní Africe a v Brazílii, dále by měly následovat Rusko, Čína a Indie. Jejich pořadatelé ale musejí ještě prokázat, že jsou schopni uspořádat podnik kvality MS. Nejpozději od roku 2015 se tak musí fandové rally připravit na trochu jiný obraz WRC. FIA chce totiž šampionát udělat globálnějším, ale zároveň chce zredukovat počet soutěží. 

"Jinak bychom nemohli všem zúčastněným kompenzovat zvýšené náklady," řekl komisař FIA pro rally, Jarmo Mahonen v rozhovoru pro 'rallye-Das Magazin'. "Deset soutěží, pět v zámoří a pět v Eropě, by asi bylo ideální."

Týmy se však ke změnám staví skepticky. Na příštím zasedání s FIA, kde se má debatovat o kalendáři pro rok 2013, chtějí dát svůj názor najevo. Příští sezonu by mělo být deset soutěží v Evropě, jedna v Střední Americe (Mexiko) a dvě v Jižní Americe (Argentina a Brazílie). "Protihodnota amerického trhu je enormní a my potřebujeme kalendář, který by tomu odpovídal," řekl jeden nejmenovaný zdroj pro Autosport. 

Díky velké podpoře ze strany výrobců významně stoupají šance Brazílie na to, aby se v příštím roce stala součástí MS. Manažerka MS, Michele Mouton, letěla po závěrečném závodu MS 2011 do Jižní Ameriky, aby se osobně přesvědčila, jak celý projekt pokračuje. Kandidátská soutěž by se zde měla jet v září s tím, že start soutěže má být v Sao Paulu a cíl má být v Rio de Janeru. Power Stage by se měla konat přímo na slavné pláži, Copacabana. Milionové publikum by tak bylo zajištěno.

Vytisknout

Diskuze: Jen 5 soutěží MS v Evropě?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Atkinson, Chris

Zbarvení Fordu Fiesta RS WRC Chrise Atkinsona

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud