Fabie R5 nejdříve v roce 2015?

iM2, 20. prosince 2012, 18:42 Google+

Zatímco Peugeot již zahájil testovací fázi vozu R5 a M-Sport bude brzy následovat, u Škody je stále klid. Podle sportovního oddělení mladoboleslavské značky by rozhodnutí o R5 mělo padnout v létě roku 2013.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Kopecký, Jan - Dresler, Pavel | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Právě skupina R5 v budoucnu nahradí současnou kategorii S2000. Peugeot má již za sebou první testy. M-Sport má v plánu testy Fiesty R5 v brzké době. U Škody je však zatím klid. "Zatím ještě není nic rozhodnuto. Máme ještě nějaký čas a prvně si chceme počkat, jestli se bude kategorie R5 opravdu budoucnosti vyvíjet tak, jak se říkalo v předešlých měsících. Pokud by se do R5 opravdu zapojili všichni zmiňovaní výrobci, pak bychom se i my pravděpodobně přidali. Jisté je, že Škoda chce i v budoucnosti na úrovni národních šampionátu a regionálních mistrovství bojovat o čelní příčky," říká sportovní ředitel značky Michal Hrabánek.

O další zpoždění se může postarati i modelová výměna současné Fabie za novou, ta by měla přijít v roce 2014. Pokud bychom počítali s rokem na vývoj soutěžního vozu, tak by nová Fabie R5 měla být k dispozici až v roce 2015. "V kategorii R5 není žádný prostor pro následný další vývoj. Aby byl ale náš zákaznický program úspěšný, muselo by vše vycházet. Proto je realistický tento scénář. S Fabii S2000 jsme začali v roce 2007, v roce 2009 došlo k její homologaci a teď je nejčastěji nasazovaným vozem kategorie S2000."

Zatímco v kategorii S2000 je Škoda lídrem, jinak už je tomu v kategoriích R1, R2 a R3: "Ano, tyto kategorie jsou opravdovým problémem. Zatímco ve WRC jsme se vydali cestou downsizingu, tak v nižších kategoriích startují vozy stejné velikosti, ale lpí se na zastaralých čtyřválcových motorech. FIA by se měla nad homologací těchto vozů zamyslet. Pro Škodu by byla R2 možná pouze s velmi starým motorem. To ale není naše filozofie."

Vytisknout

Diskuze: Fabie R5 nejdříve v roce 2015?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally sweden

Dani Sordo je blízko startu ve všech soutěžích

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud