S Wilsonem o vývoji nové Fiesty R5

iM2, 27. listopadu 2013, 20:19 Google+

Malcolm Wilson věří, že jejich nový produkt, Ford Fiesta R5, je velkým krokem dopředu pro sport a eventuálně by se vozy kategorie R5 mohly stát vrcholnou kategorií v MS.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson, Malcolm

Wilson, Malcolm | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Nová Fiesta R5 stojí 180 tisíc Eur a necelého půl roku po její homologaci jsme mohli ve WRC2 vidět, že se z ní mezi jezdci stává oblíbené náčiní. Jen dodejme, že Fiesta je poháněna 1,6 litrovým motorem s turbem, oproti specifikaci WRC má větší restriktor. 

Jak probíhal její vývoj z pohledu Malcolma Wilsona, šéfa M-Sportu? "Následovalo to kategorii Super2000 a fakt, že ceny šly v této kategorii nahoru. FIA hledala všude možně, aby přišla s opravdu rozumným autem za patřičnou a kontrolovatelnou cenu. Tak vznikl koncept Fiesty R5. Aby se udržely nízké náklady, auto používá spoustu standardních dílů. Takže jsme nejen museli navrhnout a postavit nové auto s pohonem čtyři kol, ale také jsme museli spolupracovat s Fordem, abychom vybrali ty správné komponenty z ostatních aut, které by odvedli práci a byly použitelné v rally prostředí. Například chladič na Fiestě R5 je z Fordu Edge prodávaného v Americe. Celý proces trval od začátku do konce 12 měsíců."

A co cena? Byl splněn požadavek na udržení nízkých nákladů? "Základní cena je 180 tisíc Euro, což je méně než polovina ceny WRC vozu. Je tak mnohem levnější než vozy RRC, které jsou s vozy WRC takřka identické. Náklady na provoz budou mnohem nižší než na provoz jakékoliv srovnatelné čtyřkolky. V nabídce jsou i extra balíčky, ale nejsou to věci, které zvýší rychlost aut. Jsou spíše více o osobní volbě. FIA zmrazila cenu do konce roku 2015, takže zákazníci přesně ví, jaké budou náklady." 

Vytisknout

Diskuze: S Wilsonem o vývoji nové Fiesty R5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Loga

Týmy WRC věří, že FIA přijme návrh na změnu startovního pořadí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud