BCRZ: V Evropě pod pódiem, v Česku s body za druhé místo

Tomáš Plachý, 22. srpna 2023, 08:59 Google+

Samohýl ŠKODA Team pokračuje v medailovém tažení. Na prestižní Barum Czech Rally Zlín vybojoval třetí místo v klasifikaci MČR, čtvrtou příčku v evropském hodnocení a pátou absolutně. Při závodě zajel tři časy v Top3 (vítězný čas v rámci ERC na Pinduli 2), i díky tomu nadále zůstává ve hře o post českého vicemistra.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Adam Březík s Ondřejem Krajčou vyrazili vstříc letošní Barum Czech Rally Zlín v novém voze Škoda Fabia Rally2 evo z dílen trojnásobného vítěze Barumky Romana Kresty. A při prvním ostrém startu tohoto speciálu posádka Samohýl ŠKODA Teamu atakovala čelní příčky. Ale zároveň už na důležité kvalifikaci fabii „pokřtila“, s čímž souvisela až sedmnáctá startovní pozice v sobotní etapě.

"Byli jsme si vědomi důležitosti kvalifikaci, chtěli jsme jet co nejvýše. Ale kousek po startu jsem trefil lampu a poškodil dveře. Nebyl to začátek podle představ,” přiznal Adam Březík.

Sžívání s novým vozem pokračovalo pro posádku Samohýl ŠKODA Teamu i na městské speciálce, výrazně lépe pak dopadly úvodní Slušovice a definitivně se začala karta obracet na prvním průjezdu RZ Troják, kde zajela pátý čas absolutně a posunula se na šesté místo výsledkové listiny. Ve druhých průjezdech na to navázala třetím časem ve Slušovicích a pátým na Trojáku. Po první etapě tak Adam s Ondřejem figurovali na čtvrtém místě v evropské a třetím v české klasifikaci. 

„Po chybě na kvalifikaci jsem se rozjížděl trochu pomaleji. První Kateřinice jsem vyloženě prodal, bylo tam hodně vytahaných nečistot a nechtěl jsem skončit někde v lese. Na Trojáku už to bylo o něčem jiném, i když jsem měl stále v hlavě, že fabii nechci nějak výrazně poškodit. Proto jsem nechtěl jít do jakéhokoli rizika, přesto jsme byli s časy spokojeni,“ okomentoval vývoj závod jezdec Samohýl ŠKODA Teamu.

Úvod druhé etapy nezačal pro Adama s Ondřejem podle očekávání. Na Semetíně přišel místo ataku Simona Wagnera propad za už jistého evropského šampióna Paddona a Filipa Mareše. Vše zase zvrátil třetí čas na úvodní Pinduli, který posádku vrátil pod stupně vítězů. A na této pozici dojížděla i do poledního servisu.

„V takové konkurenci a při velké vyrovnanosti je každá chybička znát. Já se jí nevyvaroval na ranním Semetíně, kde jsem trefil balík a musel couvat. To nás stálo cenné sekundy. Přesto jsme si dál řekli, že zkusíme udržet Filipa Mareše za zády. I když nám bylo jasné, že to nebude vůbec jednoduché,“ objasnil propad pořadím Adam Březík.

Závěr soutěže gradoval. Adam s Ondrou se blýskli vítězným časem v rámci ERC na RZ Pindula 2, a tak se o třetí příčku v ERC i v MČR bojovalo až do posledních metrů závěrečné rychlostní zkoušky Halenkovice. Před jejím startem dělily Březíka, Wagnera a Mareše necelé čtyři vteřiny, daleko nebyl ani Stříteský. Adamův sedmý čas nakonec poslal na evropské pódium Rakušana Wagnera, v českém šampionátu však naše posádka udržela třetí příčku (zisk bodů za druhé místo do šampionátu MČR)

„Halenkovice nemám až tak v oblibě, což se v obou průjezdech potvrdilo. Nakonec nám tedy evropský bronz utekl o necelé tři sekundy. Prvotně to bylo mírné zklamání, nyní jsem ale z výsledku, po předchozích smolných ročnících, nadšený. Ještě jednou moc děkuji za důvěru našim partnerům – Samohýl Motor, Škoda Auto, Delimax, dobré obaly.cz, MPL, Imex Auto a Zlínské stavby. Přínosem byla i spolupráce s týmem Romana Kresty, skvěle fungoval i celý náš tým. Určitě se popereme v Pačejově o post vicemistra,“ uzavřel hodnocení Barum rally Adam Březík.

Samohýl ŠKODA Team, tiskový servis

Tomáš Plachý

Vytisknout

Diskuze: BCRZ: V Evropě pod pódiem, v Česku s body za druhé místo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Březík, Adam

Na Barumku s novějším vozem a silným partnerem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud