Škoda chce v Polsku udržet vítězný kurz

Škoda Motorsport, 29. června 2016, 21:00 Google+

Škoda chce pokračovat v jízdě na plný plyn v Polsku udržet vítězný kurz ve FIA mistrovství světa v rally (WRC 2). Před rokem oslavila posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm na Polské rally historicky první triumf ve WRC 2 s vozem Škoda Fabia R5 – a tento úspěch by „létající Fin“ letos rád zopakoval. Jako druhá tovární posádka Škoda nastoupí od čtvrtka do neděle do jedné z nejrychlejších rally tohoto roku Pontus Tidemand/Jonas Andersson. Středem zájmu desetitisíců fanoušků bude i polský pilot Hubert Ptaszek, který rovněž pojede s vozem Škoda Fabia R5.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lappi, Esapekka - Ferm, Janne

Lappi, Esapekka - Ferm, Janne | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Polská rally je pro nás zcela mimořádný podnik. Před rokem jsme zde oslavili první vítězství s naším novým vozem Škoda Fabia R5 na mistrovství světa v rally. Na to bychom samozřejmě chtěli letos navázat,“ řekl šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek. Polskou rally začínají ve WRC 2 týdny plné rychlosti. Tento tradiční podnik v oblasti Mazurských jezer je vedle následující Finské rally soutěží s nejvyšší průměrnou rychlostí v celém kalendáři mistrovství světa.

„Na ultrarychlých tratích je potřeba odvaha, ale zároveň je třeba jet taky hlavou. Loni Esapekka Lappi i Pontus Tidemand tuto rovnováhu při dvojitém vítězství našli výborně. Konkurence je ale letos ještě tvrdší než v r. 2015, můžeme se těšit na napínavou Polskou rally,“ dodal Hrabánek. Prvních šest nejlepších v celkové klasifikaci WRC 2 – kromě vedoucího jezdce Elfyna Evanse jedou všichni s vozem Škoda Fabia R5 – bude na 306,10 km tratí vedoucích hustými lesy a kolem překrásných jezer bojovat o nejlepší časy.

V posledních čtyřech rally WRC 2 vždy zvítězil jezdec se špičkovým speciálem Fabia R5. Na Italské rally před dvěma týdny byl úspěšný 22letý Fin Teemu Suninen, který vítěznou sérii rovněž zahájil na Mexické rally. Na Argentinské rally byl nejrychlejší Nicolás Fuchs a spolehlivý vůz z Mladé Boleslavi tak zůstal neporažený. Na Portugalské rally vystoupil na nejvyšší příčku tovární jezdec Pontus Tidemand.

Tento švédský jezdec se na návrat do Polska těší: „Rychlé trati na Polské rally mi sedí, to ukázalo už druhé místo v loňském roce. Jonas i já chceme zajet další špičkový výsledek, abychom zlepšili své vyhlídky na zisk titulu ve WRC 2. K tomu jsou potřeba především dobré nervy.“ Jeho týmový kolega Esapekka Lappi chce po devátém místě na Italské rally opět zaútočit: „Na Sardinii jsme nejlepšími časy ukázali náš potenciál, bohužel se nám nepovedlo zajet odpovídající celkový výsledek. Extrémně rychlé tratě v Polsku mi připomínají tratě v mém rodném Finsku, cítím se tam skoro jako doma. Určitě chceme bojovat o vítězství.“

To ovšem nebude jednoduché – vedle Lappiho a Tidemanda pojede s vozem Škoda Fabia R5 šest dalších jezdců. K nim patří i ti, kteří již letos ve WRC 2 zvítězili - Teemu Suninen a Nicolás Fuchs. Domácího podniku se zúčastní také místní hrdina Hubert Ptaszek s rychlým a spolehlivým vozem z Česka. Jeho spolujezdec Maciej Szczepaniak se vyléčil ze zranění, které utrpěl na Portugalské rally a těší se na návrat do WRC 2. „Polská rally je pro mne vrcholem sezóny. Velice se těším na fanoušky doma a chci jim nabídnout hezkou podívanou,“ řekl Ptaszek. Možná si nadělí i předčasný dárek k narozeninám: mladíkovi jedoucímu s vozem Škoda bude dva dny po velkém finále Polské rally 23 let.

Paralelně s Polskou rally se v České republice koná v rámci mistrovství v rally (MČR) Rally Bohemia. Zde za tovární tým nastoupí vedoucí posádka mistrovství Jan Kopecký/Pavel Dresler, která naposledy obsadila druhé místo na Italské rally.

 

Vytisknout

Diskuze: Škoda chce v Polsku udržet vítězný kurz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Šestačtyřicátý ročník barumky nabídne 230 ostrých kilometrů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud