Vlastimil Neumann pojede za obhajobou prvenství

Roman Ordelt, 29. července 2019, 15:55 Google+

Nedílnou součástí Barum Czech Rally Zlín se stala Star Rally Historic. Za jedenáct ročníků ušla zajímavou cestu, během které se zařadila do domácího šampionátu Autoklub Mistrovství České republiky v rally historických vozidel 2019 a získala po právu status mistrovského podniku. Ve Zlíně se naposledy radoval z prvenství jezdec Vlastimil Neumann za volantem Fordu Escort RS Cosworth navigovaný Ottou Slezákem. Letos by chtěl na úspěch navázat a v ideálním případě ho zopakovat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Archiv týmu

Sdílejte článek

„Na barumce startujeme s pěti našimi vozy. Chceme, aby výsledky byly perfektní,“ netajil se Vlastimil Neumann, který se na závodech historických automobilů pohybuje od roku 2017. Loni obsadil v republikovém šampionátu kategorie 5 celkové druhé místo. „Mistrovský titul jsme si prokaučovali sami. Nečtu všechny přílohy řádů až do konce a opomenul jsem prémiové body pro historické vozy, které se udělují za účast více vozů v kategorii. Prvenství nám uteklo o pouhé dva body,“ uvědomuje si padesátiletý jezdec.

Vyhrát mistrovství republiky pro něho nebyla priorita. „Zvítězil kamarád Jindra Štolfa, který závodí léta. Máme mezi sebou skvělé vztahy, vždyť se známe dobrých pětatřicet let. Přeji mu to, loni si zasloužil vyhrát více než já,“ přiznal. V letošní sezoně Neumann zatím suverénně válí. Se spolujezdcem Martinem Hlavatým si počíná ze všech českých posádek nejlépe. Většinu soutěží dokončil z tuzemského startovního pole nejrychleji. Až na dubnový rallysprint na Kopné, kde zradila technika. „Přes zimu jsme na fordu chtěli předělat pár věcí, které už byly unavené nebo zničené. Letošní Kopnou jsme pojali jako testování, jak na tom auto bude. Bohužel úplně nefungovalo, protože se začal přehřívat motor, a proto jsme závod přerušili. Nechtěli jsme udělat velkou škodu, tak jsme to raději zabalili. Bylo to rozumné, a o to více jsme se připravili na další závody,“ konstatoval Neumann.

Na následující Historic Vltava Rallye už mezi Čechy v kokpitech ‚historiků‘ kraloval. „Do poloviny soutěže jsme vedli i pořadí evropského šampionátu. Za námi byli dokonce italští kluci s lanciemi. Poté bohužel začalo přidělování časů, což k soutěžím patří. Na konci se hodnocení rozdělí na Evropu a český mistrák. Každopádně si troufám říci, že i na evropské scéně jsme schopní neudělat ostudu,“ uvedl zkušený závodník na tiskové konferenci pořadatelů barumky v prostorách zlínské Univerzity Tomáše Bati.

Vlastimil Neumann od začátku 90. let minulého století startoval více než dvacet let pravidelně v klasické rally soudobých aut. Poté se začal plně věnovat týmu K. I. T. Racing CS, který založil. Jak říká, byla to jeho povinnost. „Když se tým rozběhl a působí u něj lidé, kteří jsou schopní mě odborně zastoupit, mohl jsem se k rally vrátit. Jenže jsem se podíval do občanky a usoudil, že je na čase věnovat se starším autům. Učit se v padesáti jezdit s fabií R5 by mně zřejmě nešlo a neměl bych z toho radost. Jsem přece jen soutěživý typ a pořád se chci porovnávat s nejlepšími. Proto vyhrála varianta závodění s historickými vozidly,“ uzavřel Vlastimil Neumann při setkání s novináři.

Vytisknout

Diskuze: Vlastimil Neumann pojede za obhajobou prvenství

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Macík, Martin

Baja Aragon: Macík si s Karlem poprvé zazávodí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud