Martin Prokop obsadil konečné třetí místo v první sezoně S-WRC

BPA, 16. listopadu 2010, 11:29 Google+

Martin Prokop s Janem Tománkem v závěrečném podniku S-WRC ve Velké Británii nestartovali, ovšem právě jeho výsledky rozhodovaly o konečném pořadí mistrovství světa vozů S2000. elosezónní úsilí Czech Ford National Teamu bylo odměněno umístěním Martina Prokopa s vozem Ford Fiesta S2000 na třetím místě v konečném hodnocení premiérové sezony S-WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin - Tománek, Jan

Prokop, Martin - Tománek, Jan | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Martin Prokop držel po předposledním podniku S-WRC, Francouzské rally, která pro něj byla závěrečnou soutěží jeho programu v mistrovství světa vozů S2000, druhé místo průběžného pořadí. Zatímco Martin Prokop v Britské rally už nestartoval, jeho rivalové v ní bojovali o rozhodující body do šampionátu S-WRC, a on musel čekat na jejich výsledky. Nejlépe mohl skončit druhý, nejhůře čtvrtý. Českému jezdci, juniorskému mistru světa z roku 2009, samozřejmě nebylo příjemné, že musí rozhodujícímu souboji jen pasivně přihlížet, ale taková byla jeho volba sedmi soutěží, v nichž mohli účastníci S-WRC bodovat.

Po skončení Britské rally Martin Prokop (Ford Fiesta S2000) obsadil třetí místo v konečném hodnocení S-WRC. Vítězství vybojoval Španěl Xevi Pons (Ford Fiesta S2000), druhé místo získal Švéd Patrik Sandell (Škoda Fabia S2000) a na nepříliš populární čtvrté příčce skončil Fin Jari Ketomaa.

To, že jsme na bedně je příjemné, jsem rád, že se to podařilo aspoň takhle,“ říká Martin Prokop k výsledkům sezony S-WRC 2010. O titul jsme se mohli porvat. O tom, že se to nepodařilo, rozhodovaly maličkosti. Třeba v Mexiku a Německu jsme jeli o vítězství, tzn. o pár bodíků navíc, ale nedotáhli jsme to do konce, byli jsme druzí a tyto body nám nakonec chyběly. Konečné třetí místo je pro nás aspoň útěchou, vidíme, že jsme mohli o titul bojovat.“

V rámci šampionátu S-WRC se Martin Prokop s Janem Tománkem představili ve Švédské rally, v Rally Mexiko, Rally Nový Zéland a dále ve Finské, Německé, Japonské a Francouzské rally. Ze sedmi podniků celkem pětkrát vystoupili na stupně vítězů, jejich nejlepšími výsledky byla druhá místa z Mexika, Německa a Japonska. Soupeři při jejich tažení premiérovou sezonou S-WRC jim byli především jezdci, s nimiž až do posledního podniku sezony bojovali o co nejlepší umístění na špičce konečného hodnocení šampionátu.

Až do posledního podniku sezony nebylo jasné, jak budou rozděleny příčky v top 4; bojovali jsme o ně Pons, já, Sandell a Ketomaa. Odhadovat výsledky těchto soupeřů bylo složité, protože jejich výkonnost se v průběhu sezony měnila,“ říká Martin Prokop o svých rivalech v boji o titul S-WRC. Pons byl ze začátku sezony zcela suverénní, ale od Německé rally přestal zajíždět tak rychlé časy a stal se z něj klasický ‚dojížděč‘. Ketomaa se letos představil ve skvělém tempu, a když dojel, bral hodně bodů. Sandell se zmátořil po Finsku, bylo vidět, že hodně zapracovali na autě a i on sám zrychlil. Soupeři se tedy v průběhu sezony měnili a nedalo se kalkulovat s tím, jak pojedou. Každopádně zásadní pro mě i šampionát byli Pons, Sandell a Ketomaa.“

A jak Martin Prokop hodnotí první sezonu mistrovství světa vozů S2000, jíž se zúčastnil se zbrusu novým Fordem Fiesta?

Pro mě S-WRC bylo letos nejzajímavějším šampionátem, který jsem mohl jet. Sešla se tu dobrá konkurence, přičemž jsme všichni byli soukromníci, takže jsme měli stejnou startovní čáru a vyrovnané podmínky. S výběrem šampionátu a s jeho úrovní jsem velmi spokojený a doufám, že si S-WRC takovou úroveň udrží i do budoucna,“ říká Martin Prokop, třetí muž nového šampionátu.

Nyní nás čeká rozhodování o další sezoně. S-WRC je pravděpodobnou možností, ale jednáme i o koupi vozu WRC nebo o zajištění místa v některém z týmů, i když tomu velké šance nedáváme. Budeme se rozhodovat o podobě našeho programu, o tom, které soutěže do něj zahrneme. Letos jsem si potvrdil, že potřebuji víc jezdit – víc závodit i testovat – protože pak jsou samotné závody mnohem víc v pohodě,“ dodává Martin Prokop.

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop obsadil konečné třetí místo v první sezoně S-WRC

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Drotár, Igor

Už iba dva prihlasovacie dni na Auto Show Slovakia Ring

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud