Prodrive plánuje kompletní šampionát WRC 2013

iM2, 7. září 2012, 12:45 Google+

Prodrive by chtěl příští rok nasazovat pravidelně do všech soutěží dva vozy a opět převzít status oficiálního továrního týmu. Hodně ale bude záležet na konečné domluvě o promotérovi MS a financování šampionátu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Sordo, Dani - Del Barrio, Carlos | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

S novou sezonou MS v automobilových soutěžích je spojena ještě spouta otazníků: Bude Sébastien Loeb pokračovat nebo ukončí svoji kariéru? Bude Ford opět spoléhat na Jariho-Mattiho Latvalu (případně bude za ně vůbec jezdit)? Jak bude vypadat kalendář? Jak nakonec dopadne situace s promotérem? Zatím jistý je vstup Volkswagenu s továrním týmem do WRC. Otázky se ale zatím stále vznášení na značkou MINI. Prodrive by chtěl nastupovat jako plnohodnotný tovární tým se dvěma vozy. Jestli to tak ale skutečně dopadne je ve hvězdách. 

Financování těchto startů je velkou výzvou. I přes zisk podiových umístění v závěru sezony 2011 se Prodrivu nepodařilo pro letošek získat titulárního sponzora. Proto musel být letošní program v MS ozmezen na pouze 7 rally pro Daniho Sorda, Kris Meeke má smůlu. Od rozchodu Prodrivu s BMW vystupuje jako oficiální tovární tým MINI stáj Mini Portugal, ale ta nesmí sbírat body do hodnocení týmů. Navíc výsledky tohoto týmu byly hodně "podprůměrné". Až v Německu se k týmu připojil Chris Atkinson, který získal 6. místo. 

Prodrive ale plánuje příští rok. Letos se zatím staral o vývoj vozu John Cooper Works WRC. Důkazem snahy britského týmu je evoluce vozu s označením 01B. "Naším primárním cílem je, abychom příští rok absolvovali kompletní program v MS. Je celkem jasné, že MINI a WRC mohou dobře spolupracovat. Je to velmi silná značka a my bychom chtěli dva silné jezdce, kteří by dokázali prokázat potenciál. Jedním takovým je Dani Sordo. Je to velmi dobrý jezdec a my bychom byli moc rádi, kdyby zůstal i pro příští rok. Zatím ale nemůžeme nic konkrétního potvrdit, bude to obtížné," říká šéf týmu Richard Taylor pro Autosport.

Sordo by pochopitelně kompletní program a šanci na zisk titulu jen uvítal. Ale jen stěží si lze představit, že by byl ochotný absolvovat ještě jeden rok podobný tomu letošnímu. Všechno zavisí, jak už to tak bývá, na penězích. Slabá propagace MS situaci vůbec neprospívá. Hodně se tedy dá očekávat od následujícího shromáždění FIA, které je v plánu na konec září a kde by snad mohl být představen nový promotér. "Otázka promotéra je problém, který musí být vyřešen," míní Taylor.

"Chybějící promotér a nejasná situace kolem televizního pokrytí, to byly jedny z důvodů, proč jsme se pro letošní sezonu nedomluvili. Pokud bychom měli důvěryhodného promotéra, pak bychom mohli něco podniknout." Obětí situace je Kris Meeke. Místo jeho první kompletní sezony v MS musí jezdec sedět doma a do žádné soutěže neodstartuje. "Je to dobrý jezdec a rád bych ho opět viděl ve voze," říká Taylor.

Tip: O Chrisi Meekeovi a jeho touze po návratu čtěte zde.

Vytisknout

Diskuze: Prodrive plánuje kompletní šampionát WRC 2013

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Wiegand, Sepp	 - Gottschalk, Timo

IRC 2013: Nové soutěže (více šotoliny a navíc i sníh), nové vozy

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud