Prodrive získal právo vyvíjet motor BMW

iM2, 5. listopadu 2012, 22:10 Google+

Prodrive se bude v blízké budoucnosti starat i o motory značky BMW, které pohání jejich Mini John Cooper Works WRC. Díky tomuto kroku by mělo přijít první vítězství vozu Mini JCW WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Sordo, Dani - Del Barrio, Carlos | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Prodrive pracuje neunavně na vývoji Mini JCW WRC. Během sezony jsme byli svědky vylepšení v oblasti motoru a aerodynamiky. V budoucnu se však bude britský tým starat i o vývoj motoru. Ve spolupráci s BMW v Mnichově ho chce tým zlepšit, aby tak udržel krok s konkurencí. To je práce pro jejich šéf inženýra Jasona Hilla, který se v minulosti spolupodílel na vývoji závodních motorů Aston Martin (Prodrive se staral o závodní divizi Aston Martin). Motory BMW o objemu 1,6l nepohánějí pouze JCW WRC, ale také BMW 320i ve WTCC.

"Motor Mini-BMW je velmi silný, ale vždy je potenciál pro ještě další zvýšení jeho výkonu. Přepracovali jsme kalibraci motoru, kontrolu turba a také nastavení převodů. V dlouhodobém horizontu budeme ve spolupráci s BMW pracovat na jeho evoluci. Pod tím máme hlavně na mysli mechanické změny, které by měly zkraje příštího roku přinést významný posun vpřed," míní Hill.

Například speciálně před rally ve Francii došlo ke změnám v mapování motoru, aby tak odpovídal konkurenčním pohonným jednotkám od Fordu a Citroënu. Specifikem Mini je jeho zvuk, který je snadno rozpoznatelný. "Víme, že šasi je velmi konkurenceschopné. Naše výkonnost při snížené přilnavosti se opravdu zlepšila," říká šéf týmu Prodrive Dave Wilcock. 

"Také aerodynamika funguje velmi dobře. Auto je šetrné k pneumatikám. I na těchto oblastech pracujeme, ale je jasné, že se silnějším motorem budeme zajíždět lepší časy na tratích RZ. Víme, že jsme z motoru schopni dostat mnohem víc. Díky tomuto zlepšení bychom se měli být schopni dostat uplně na špici a snad zabojovat  o první vítězství."

Podle Wilcocka je právě Hill tím pravým inženýrem pro tuto práci: "S Jasonem již spolupracuji více než 10 let. Pokud bych měl říci hlavní výhodu okruhových vozů značek Ford Mondeo, Ferrari 550 Maranello nebo různých aut značky Astonh Martin, pak to byl právě motor. V Le Mans získaly motory Jasona Hilla již tři vítězství."

Vytisknout

Diskuze: Prodrive získal právo vyvíjet motor BMW

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert

Kubica plánuje 2 soutěže s Citroënem C4 WRC

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud