Co na angažmá u Peugeotu říkají jezdci Sainz a Despres?

iM2, 26. března 2014, 21:38 Google+

Francouzský Peugeot dnes oznámil, že se od roku 2015 (tedy od následujícího ročníku) vrací na Rally Dakar. Jeho barvy budou hájit slavný Carlos Sainz a Cyril Despres.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sainz, Carlos

Sainz, Carlos | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Carlos Sainz, který vyhrál MS v rally v letech 1990 a 1992 s Toyotou a v roce 2010 vyhrál na Dakaru za volantem VW, přechází po dvou ročnících na Dakaru s buggy do kokpitu Peugeotu 2008 DKR: "V minulosti jsem častokrát nastupoval proti Peugeotu a vím s jakou náruživostí se účastní motorsportu. Vím také, že všude mění rozložení na miskách vah, když už se rozhodnou pro nový program. To stejné platí i pro mě. Když člověk ví, jak moc Dakar miluji, tak pak byla nabídka jednoduše natolik dobrá, aby se vyplatila," říká legendární Carlos Sainz.

Že by měl Peugeot díky 25leté odmlce na Dakaru nějakou nevýhodu oproti svým soupeřům, si Španěl nepřipouští. "Peugeot vždy staví auta na té nejvyšší technické úrovni ať už v rally nebo ve vytrvalostních závodech. Nový 208 T16 R5 je nejlepším příkladem. Nesmíte také zapomínat, že Rally Dakar už jsem v minulosti vyhrál a přináším svoje zkušenosti. Na výzvy jsme připraveni."

To Cyril Despres už Dakar vyhrál v letech 2005, 2007, 2010, 2012 a 2013 ovšem vždy na motorce KTM. "Když se účastníte Dakaru na motorce, tak máte hodně času na přemýšlení. Každý den jedete až deset hodin úplně sám. Tento nápad se ve mě zrodil v lednu při odehrávajícím se Dakaru. Pak za mnou přišli Peugeot a Red Bull s touto neuvěřitelnou šancí. Nemusel jsem dlouho přemýšlet a zvažovat výhody a nevýhody. Pro mě se stal sen realitou. Začal nový život."

"Nejsem si jistý, jestli bych tento krok mohl udělat bez tak konkurenceschopného a profesionálního týmu, jakým Peugeot je," pokračuje Despres. Rádce má v týmu ale velmi povolaného. Co ale spolupráce se spolujezdcem? To bude pro Cyrila Desprese něco úplně nového. "Už jsem byl nějakých 15 let zvyklý spoléhat se sám na sebe. Určitě to nebude jednoduché, strávit tolik času vedle sebe s někým. I tak jsem si ale jistý, že si na takový tým, jako je Peugeot, a na takového kolegu, jakým je Carlos Sainz, rychle zvyknu."

Peugeot slavil úspěchy na Dakaru už ke konci 80. a začátkem 90. let. Tehdy vyhráli zásluhou  Ariho Vatanena a Juhy Kankkunena soutěž v Africe čtyřikrát po sobě. "Vítězství Peugeotu na Dakaru jsem zažil jako dítě. Teď už se nemůžu dočkat, až se v novém autě svezu," dodal Cyril, který by měl společně s Carlosem nový speciál 2008 DKR poprvé otestovat letos v červnu.

Vytisknout

Diskuze: Co na angažmá u Peugeotu říkají jezdci Sainz a Despres?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Peugeot se vrací s továrním týmem ve složení Sainz/Despres na Dakar

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud