Stihne Citroën připravit auto pro rok 2017 včas už na první soutěž?

iM2, 6. dubna 2016, 10:38 Google+

Citroën nemá žádnou rezervu ve vývojovém plánu nového C3 World Rally Car pro sezonu 2017. Tovární tým bude mít hodně práce, aby vše stihl pro lednovou Rally Monte Carlo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Stihne Citroën vše připravit na Rally Monte Carlo 2017?

Stihne Citroën vše připravit na Rally Monte Carlo 2017? | foto: Red Bull

Sdílejte článek

První testy nového auta jsou plánovány na příští týden. Některé komponenty již byly otestovány dříve na DS 3 WRC a Citroën také může těžit z velkého množství dat o motoru 1,6 l s turbem s 36 mm restriktorem, protože takto specifikované motory používá ve World Touring Car Championship (WTCC) ve speciálech C-Elysée. Příští týden to ale bude poprvé, co budou všechny části testovány dohromady.

Šéf týmu, Yves Matton, pro britský Autosport připustil, že jeho tým má pouze malý prostor pro zdržení, pokud by jejich auto nefungovalo správně hned od začátku. "[Přepracování] některých dílů může trvat měsíc, ale některých také šest měsíců. Díly, jejichž [přepracování] zabere nejdéle, jsou v motoru, ale jsem si jistý - máme dobré zázemí."

"Data, která vezmeme z WTCC jsou užitečná, ale je to kompletně nový motor pro rally auto. Všechno v autě je kompletně nové. Vloni jsme s DS 3 udělali několik hybridních řešení, ale vše bylo přizpůsobeno. Máme na autě nějaké nové technologie a nějaké nové nápady." Matton však popírá, že by existovala hrozba, že by tým nestihl auto připravit pro Rally Monte Carlo 2017. Připouští ale, že vývoj auta by mohl pokračovat ještě i zkraje roku 2017, pokud by během testů došlo k nějakým zdržením. 

img-responsive

Vývoj nového vozu vede Kris Meeke, jenž už byl u vývoje speciálu Mini JCW WRC | foto: Citroën Racing

"Může se stát, že to bude velmi těsné. Pokud vše půjde tak, jak plánujeme, pak to bude pro Monte Carlo připravené, ale není tu moc velké rozpětí." Rekordy Citroënu ustanovené s novými auta jsou přitom působivé: Xsara WRC měla za sebou ve WRC pouze čtyři soutěže, když Jesus Puras vyhrál Rally Tour de Corse 2001, C4 WRC vyhrála při svém debutovém startu v roce 2007 a DS 3 WRC v roce 2011 vyhrála svoji druhou soutěž.  

Francouzi tedy mají na co navazovat. Podobně jako při vývoji modelu C4 WRC se letos Citroën rozhodl na rok stáhnout svůj tovární tým z WRC a plně se v roce 2016 věnovat vývoji nového speciálu WRC. Satelitní tým, PH Sport, nasazuje vozy DS 3 WRC do vybraných soutěží, když hlavní hvězdou týmu je Kris Meeke, který je také hlavním mužem při vývoji C3 WRC. V roce 2006 roli satelitního týmu Citroënu zastával belgický Kronos a také v jeho službách jezdil Sébastien Loeb, který se zároveň staral o vývoj C4 WRC.

Vytisknout

Diskuze: Stihne Citroën připravit auto pro rok 2017 včas už na první soutěž?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Nová pneumatika do Argentiny ještě nedorazí

DMACK přiveze do Portugalska nové pneumatiky, očekává výrazné zrychlení

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud