Toyota Yaris WRC má za sebou už 5 000 testovacích kilometrů

iM2, 27. července 2016, 22:37 Google+

Podle Tommiho Mäkinena běží vývoj nového auta dle časového plánu. Navíc na autě nejsou žádné větší technické problémy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Motorsport GmbH

Toyota Motorsport GmbH | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Od května testuje Toyota nový World Rally Car pro svůj návrat na tratě mistrovství světa v rally. Doposud bylo odjeto asi 5 000 testovacích kilometrů, z nichž většina byla odjeta ve Finsku v okolí centra týmu. "Tvrdě jsme pracovali, abychom dodrželi náš časový plán," říká šéf týmu, Tommi Mäkinen, jenž určitou část testovacích kilometrů najezdil sám. Bývalý soutěžák, který je za projekt zodpovědný, potvrdil, že jde vše podle plánu. 

V mezičase byla postavena už druhá verze testovacího Yarisu. "Pomohlo nám to ve zvýšení testovacího tempa a také jsme mohli vývoj během testů odlišně uzpůsobit. Auto chceme testovat za všech podmínek a na všech površích, abychom byli na rok 2017 připraveni. Druhý testovací tým už jezdil ve Španělsku a Portugalsku. Avšak na asfaltu jsme Yaris ještě netestovali," dodává Mäkinen.

"Pracujeme se dvěma auty, protože vývoj chceme rozdělit. První tým pracuje ve Finsku a koncentruje se na spolehlivost auta. Program se zabývá motorem a převodovkou. Druhý tým pracuje na zavěšení a operuje na naší druhé evropské bázi. Ještě jsme netestovali na asfaltu, ale výkonnost auta už je velmi vysoká. Doposud jsme také neměli žádné velké problémy," říká šéfinženýr, Tom Fowler

img-responsive

Toyota Yaris WRC v úvodních fázích testů | foto: Toyota Motorsport GmbH

Doposud není také známo, se kterými jezdci Toyota do WRC příští rok nastoupí. O testovací práci se kromě Tommiho Mäkinena starají také Juho Hänninen a Jarkko Nikara. "Nemohl jsem odolat, takže jsem byl první, kdo s autem jel," směje se Mäkinen, který za svoji kariéru ve WRC vyhrál 24 závodů. "Pocit byl skvělý a řídit auto bylo zábavné. Můžeme také využít zkušeností Juhy a Jarkka."

Za volant Yarisu WRC by se dle všeho měl zakrátko posadit také Mikko Hirvonen. Mäkinen k tomu jen řekl: "Vycházíme z toho, že se do testovacího programu brzy zapojí také další jezdci." Zřejmě až do Rallye Monte Carlo nebudeme tušit, jak rychlé jednotlivé nové speciály jsou, neboť Toyota, Volkswagen, Citroën i Hyundai samozřejmě testují odděleně, a tak nemáme žádnou možnost srovnání. 

Juho Hänninen se však po testu nového speciálu vyjádřil pozitivně. "Když jsem s autem jel poprvé, tak to na mě udělalo velký dojem! Řízení a vyvážení byly perfektní. Návrhářský tým pracoval extrémně dobře. Hned jsme tak mohli najíždět kilometry, protože spolehlivost tu byla. Na testech mimo Finsko jsme jezdili za různých podmínek a výkonnost Yarisu byla velmi konstantní."

Ačkoliv s novým vozem jeli zatím pouze Finové, tak tým se sídlem ve finském městě Puuppola je mezinárodní. "Najímáme stále více lidí a atmosféra se nezměnila. Nejsou tu žádné jazykové bariéry," potvrzuje Mäkinen. Aktuálně by na projektu měli dělat zaměstnanci ze sedmi zemí.

Vytisknout

Diskuze: Toyota Yaris WRC má za sebou už 5 000 testovacích kilometrů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Vlček, Martin - Žáková, Jindřiška / Rally Pačejov (CZE)

Kam za diváckým zážitkem na XXXVII. EPLcond Rally AGROPA Pačejov

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud