Barumka a město Zlín připravují oslavy výročí

Roman Ordelt, 4. července 2021, 20:01 Google+

Mezinárodní automobilová soutěž Barum Czech Rally Zlín a město Zlín patří neodmyslitelně k sobě. Zatímco proslulá evropská rally oslaví v závěru prázdnin společně s diváky jubilejní 50. ročník, Zlín čeká v nadcházejícím roce významné jubileum 700. výročí od své první písemné zmínky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Město Zlín patří již dlouhá léta k významným partnerům barumky a rovněž v letošním roce podpoří prestižní evropskou rally. „Představitelům města v čele s panem primátorem Korcem děkujeme za významnou podporu, kterou každoročně věnují barumce. Chtěli bychom také poděkovat za loňský rok, kdy město Zlín pomohlo Barum Rally s půlkou nákladů po nuceném zrušení rally a popravdě bez této pomoci by se nám těžko hledělo do budoucnosti. Spolupráce s městem Zlín pokračuje i v letošním roce. Rally startuje v pátek 27. srpna z náměstí Míru před radnicí a o dva dny později zde přivítáme nejúspěšnější posádky jubilejního ročníku. Náměstí Míru bude rovněž centrem celého obsáhlého doprovodného programu od pátku do neděle, kdy v pátek a v sobotu bude součástí programu s názvem Barumka sportuje,“  pověděl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

Historie města Zlína je pevně spjata s devětačtyřiceti odjetými ročníky Barum Rally. Její prestiž postupem let stále stoupala, od roku 1983 je součástí mistrovství Evropy a od roku 2007 patřila do seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC) a v posledních letech patří k pevným pilířům mistrovství Evropy (FIA ERC). Právě od roku 2007 je barumka součástí série podniků pod promotérstvím Eurosportu, který dává celé rally mimořádné mediální přínosy, zviditelňuje Zlín a láká více návštěvníků do regionu. Zlínskou rally každoročně sleduje přes padesát tisíc unikátních diváků, což zařazuje barumku do pozice jednoho z nejvíce navštívených sportovních podniků na území České republiky! Do galerie vítězů se zapsala velká jména rallysportu, Jan Kopecký slavil celkem osmkrát triumf a ovládl posledních pět odjetých ročníků. Třikrát se radovali z prvenství Vladimír Hubáček, John Haugland z Norska, Enrico Bertone z Itálie a domácí jezdec Roman Kresta. Ve Zlíně startovala velká jména soutěžního sportu jako například dvojnásobný mistr světa Walter Röhrl z Německa, světový šampion z roku 2019 Ott Tänak z Estonska,  pětinásobný vicemistr světa Thierry Neuville z Belgie, dále vítězové soutěží světového šampionátu Andreas Mikkelsen z Norska nebo Daniel Sordo ze Španělska. Jubilejní padesátý ročník barumky se pojede koncem srpna a oslavou kulatého jubilea bude celkem 211 ostrých kilometrů rychlostních zkoušek.

Vedle barumky čeká významné výročí i samotné město. První zmínka o Zlínu je z konce února roku 1322, Fricek z Egerberga prodává královně vdově Elišce svůj podíl na majetcích zděděných po otci, konkrétně Hustopeče, několik okolních obcí a městečko Zlín. „Účelem oslav je prezentovat město v národním a nadnárodním měřítku. Zlín je město mimořádně osobité, kreativní a originální. Oslavy místním obyvatelům připomenou, na co mohou být hrdí a přilákají turisty, třeba proto, aby zde také našli svůj budoucí domov,“ uvedl k účelu oslav primátor města Jiří Korec.

Zlínské oslavy budou pracovat s číslem sedm, vycházejícím z počtu století, kterými si město prošlo ve svém vývoji. Minulost, přítomnost i vize jednotlivých segmentů bude  definovat sedm klíčových vlastností, kterými lze označit dnešní obyvatele města, ale kterými jsou popisováni i velikáni zlínských dějin a významní současníci. Klíčovými vlastnostmi jsou kreativita, vytrvalost, podnikavost, pracovitost, průkopnictví, otevřenost a vzdělanost. Program oslav se bude skládat z dlouhodobých projektů i jednotlivých akcí. Jednou z největších akcí oslav bude v červnu 2022 velký festival s názvem Zlín žije. Přinese několik multižánrových scén ve veřejném prostoru města, pouliční umění a zážitkový program.

Vytisknout

Diskuze: Barumka a město Zlín připravují oslavy výročí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

BOHEMKU MŮŽETE SLEDOVAT LIVE KLIDNĚ I Z OBÝVÁKU

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud