Cílová meta Barumky bez bratrů Szejových

RallyZone.cz, 29. srpna 2017, 12:20 Google+

Poškozená poloosa, chladič a předčasný konec pro Jarka a Marcina na Barum Rally. Riziko poškození motoru donutilo Jarka Szeju učinit těžké rozhodnutí odstoupit ze šestého závodu Mistrovství ČR v rally. Dobré tempo na třech dopoledních RZ sobotní etapy přineslo GK Forge Metkom Rally Teamu postup o devět míst výše v absolutní klasifikaci. Bratři Szejové byli do nešťastné RZ Semetín druhým nejrychlejším týmem „červeno – bílých”.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Plán, který si Jarek s Marcinem na Barum Rally vytyčili, se bohužel nepodařilo zrealizovat. Bratři Szejové chtěli zabojovat o důležité body do klasifikace Mistrovství ČR a zároveň se prezentovat rychlou jízdou před polskými fanoušky, kteří se ve velkém počtu objevili u tratí zlínské soutěže. První sobotní sekce GK Forge Metkom Rally Teamu znamenala solidním vzestup. Po čtyřech zkouškách z celkových patnácti a 43 ostrých km si posádka Fordu Fiesta R5 polepšila o devět míst a do servisu vjížděla jako šestnáctá absolutně a druhá mezi polskými dvojicemi. Byl to výsledek čisté jízdy a nekompromisního dodržování strategie pro úvodní část závodu. Na dalších rychlostních zkouškách pak Poláci chtěli své tempo zvýšit.

Bohužel na začátku druhé sekce došlo u Fordu Fiesta R5 k poškození poloosy, auto se dalo jen těžko ovládat, chovalo se nepředvídatelně. Polská dvojice se snažila pokračovat v jízdě, aby dojela do servisu a mohla dále pokračovat v etapě. Na trati RZ Semetín, i přes nepříliš velkou rychlost, Jarek nezvládl k pasáži s množstvím prachu a štěrku svůj vůz. Fiesta vyletěla z trati a výsledkem bylo poškození přední části vozu, včetně chladiče, a odstoupení.

Mechanici stáje Orsák Rally Sport se tak pokusili fiestu opravit alespoň na nedělní etapu, aby bratři Szejové mohli pokračovat v závodě a bojovat o bonusové body do Mistrovství ČR. Po důkladné prohlídce auta se však ukázalo, že z důvodu nehody správně nefungovalo mazání motoru, takže jeho další použití mohlo znamenat velké škody na agregátu fiesty. Navíc rozebrání a kontrola motoru nebyla v polních podmínkách servisní zóny možná, což tým donutilo k těžkému kroku, ukončit svou letošní účast na Barumce.

Jarek Szeja: – Motorsport bývá občas nepřejícný a ukazuje nám, i přes veškerou snahu, svou stinnou stránku. Před startem jsme si řekli, že v tomto závodě budeme postupovat malými krůčky dopředu a od začátku jsme tento plán realizovali. Vše směřovali pozitivně, až do prvního průjezdu RZ Březová, kde se poškodila poloosa, a fiesta si začala dělat, co chtěla. Těžko se řídila, ve vysokých rychlostech se nedalo předvídat, co přijde. A právě kvůli tomu jsme na Semetíně vyskočili z trati a přitom poškodili chladič. Strašně moc jsme se chtěli vrátit aspoň do nedělní etapy, obzvláště, když kolem tratí jsme viděli velké množství krajanů a polských vlajek. Chtěli jsme zároveň zabojovat o bonusové body do klasifikace MČR. Ale v druhé etapě jsme se nakonec objevili u tratí jen jako diváci. To bylo velké zklamání, protože jsme k závodu přistupovali velmi zodpovědně, šli do Barumky s chladnou hlavou a zbytečně jsme neriskovali. Z minulosti jsme dobře věděli, jak těžké je Barumku vůbec dokončit. Riziko poškození motoru však bylo natolik reálné a oprava by mohla stát tým několik desítek tisíc euro. Na letošní ročník prestižní české soutěže tak nebudeme vzpomínat nejlépe, ale doufám, že nás tato událost jako tým posílí. Fanoušky ujišťuji, že nás budou moci brzy opět vidět v akci. Poprvé již za týden na Rally Ustroň – na závodě v mém rodném městě, na který zároveň všechny srdečně zvu. Takže nashledanou a děkuji za podporu na Barumce.

V sezóně 2017 Jarosława a Marcina Szeje podporují: GK Forge Grelowski Kovoobrábění, skupina Metkom, Satjam, Darma, Deco-Car, Minimax, Viralseed a střeší krytiny Pniok Sylwester a mediální partněři: Wirtualna Polska, Radio Bielsko, TVP Katowice, Motowizja a portál OX.pl.

Zdroj: GK Forge Rally Team

Vytisknout

Diskuze: Cílová meta Barumky bez bratrů Szejových

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Star Rally (CZE)

Star Rally: FOTO

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud