Martin Semerád stříbrný v Krkonoších

Petr Eliáš, 25. června 2011, 09:26 Google+

Martin Semerád s Michalem Ernstem se po dlouhé době představili na asfaltové rally v ČR. Bylo to úspěšné představení

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally krkonoše

rally krkonoše | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Semerád Rally team si po soutěžích v mistrovství světa produkčních vozů odskočil testovat na jeden z rallysprintů v České republice. Tím vybraným závodem byla Rally Krkonoše, která se uskutečnila uplynulý víkend v okolí Trutnova. Martin Semerád se spolujezdcem Michalem Ernstem jeli do Krkonoš s jasným cílem, a to otestovat své Mitsubishi Lancer EVO IX na asfaltu a připravit se tak na další starty, které je čekají v mistrovství světa produkčních vozů, v němž jsou momentálně na prvním místě průběžného pořadí.

Z tohoto důvodu do Krkonoš vybavili své soutěžní vozidlo jen lehce ojetými pneumatikami, které měly nasimulovat menší přilnavost pneumatik, které se používají v mistrovství světa. „V soutěžích MS musí být vozy vybaveny pneumatikami s evropskou homologací, takzvaným ?E?. Tyto pneumatiky jsou sice závodní, ale mají menší přilnavost než ty, na které jsme zvyklí doma. Stejně tak se v MS nemůže použít libovolný speciální-závodní benzín, ale jezdí se jednotný, který svými vlastnostmi připomíná běžný sto oktanový benzín, který se dá koupit u pumpy. Nechtěli jsme, aby si Martin zvykal na něco, co v MS nebude moci použít, ale aby si na asfaltu vyzkoušel auto s nižším výkonem a hlavně kroutícím momentem, tak, jak to bude na soutěžích v MS,“ doplňuje informaci o použití ojetých pneumatik a sériového benzínu, která vyšla před samotným startem, šéf týmu Josef Semerád.

V pátek, den před startem soutěže, se Martin Semerád s Michalem Ernstem pořádně rozehřáli v přátelském fotbalovém zápase, který zorganizovali pro soutěžní jezdce. „Sešlo se nás nakonec o trochu míň, než jsem měl přihlášeno, ale byly trochu organizační zmatky, kde se nakonec zápas odehraje. I tak se nám ale podařilo postavit proti sobě mužstva jezdců a spolujezdců, pěkně jsme si zahráli a byla dobrá nálada,“ říká Martin Semerád. V noci před startem Rally Krkonoše se nad okolím Trutnova přehnal déšť, který poznamenal rychlostní zkoušky. Trať byla hodně kluzká a ke slovu se přihlásila volba pneumatik. „Stejně jako loni i letos jsem pro první sekci rychlostních zkoušek zvolil pneumatiky intermedia. O nic nám nešlo a byla to volba na jistotu. Navíc mám radši, když auto víc klouže a já ho můžu lépe řídit. Když jsme dokončili první rychlostní zkoušku v naprosto poklidném tempu, nevěřil jsem svým očím, že jsme v ní zajeli absolutně nejrychlejší čas. Spíš jsem čekal, že dostaneme od našich soupeřů pořádný obklad. I v další rychlostní zkoušce jsme zajeli nejrychlejší čas a v první sekci se nám celkově hodně dařilo. Bylo to o tom, že jsme měli dobře obuto, nedělali zbytečné chyby a snažili se jet klidně pořád dopředu,“ říká k úvodu soutěže Martin Semerád.

V polovině soutěže byli Martin Semerád s Michalem Ernstem na celkovém druhém místě se ztrátou 3,1 vteřiny za loňským mistrem republiky Pavlem Valouškem, který ale do Krkonoš přivezl Škodu Fabia WRC. „S Pavlem Valouškem a Zdeňkem Hrůzou jsme rozhodně neměli v úmyslu soupeřit. Do Krkonoš jsme přijeli připomenout si nívyky na asfalt před Rally Bohemia, kde taky chceme startovat. Měli jsme dost velký náskok nad Mírou Tarabusem, a tak jsem dál pokračoval ve zkoušení a zvolil opět jiné pneumatiky. Tentokrát jsme vzali slicky, ale měli jsme k dispozici jen tvrdší směs. Pneumatiky jsem nedokázal tolik prohřát a dost nám to občas klouzalo. Naprosto to ale splnilo účel, protože právě to jsme si na našem testu chtěli vyzkoušet. Z celkového druhého místa jsem samozřejmě hodně šťastný a moc mě to těší, ale bylo to jaksi nad plán,“ dodává Martin Semerád ke skvělému druhému místu absolutně a prvnímu mezi produkčními vozy.

V další soutěži, kde Semerád s Ernstem v České republice odstartují, bude nadcházející asfaltová soutěž – Rally Bohemia. Tady už by se měli představit na světových pneumatikách Dmack, které pojedou na asfaltových soutěžích v MS. „Věříme, že se Dmacku podaří pneumatiky před Bohemkou včas dodat, a i tady pojedeme jen na sériový benzín. Naším cílem bude opět hlavně testovat v ostrém závodě, ale budeme se snažit jet, jak nejlépe umíme,“ uzavírá Martin Semerád, který se ještě před startem Rally Krkonoše zúčastnil českého setkání sportovců, kteří jsou podporovaní společností DC. Na motokrosové trati řádil se svým Mitsubishi Lancer EVO IX společně s dalšími „DCčkáři“, z čehož vzniklo několik pěkných fotografií, které nyní můžete shlédnout.

Semerád s Ernstem ale nebyli jedinou posádkou startující pod hlavičkou Semerád Rally teamu. Dalšími byli opět Vláďa Mandík jun. s maminkou Michaelou Mandíkovou. Ti startovali v rámci programu Junior Sport Talent a opět velmi dobře prezentovali program pro podporu mladých talentů. Se Škodou Fabia RS Vláďa zajížděl pravidelně časy ve třetí desítce celkového pořadí a nakonec s přehledem zvítězil ve třídě 11, kam dieselové závodní vozy patří. Na celkovém 33. místě skončila další posádka Semerád Rally teamu, kterými byli Jiří Petrášek s Jirkou Káňou a jejich Opelem Ascona. Jejich celkové umístění v Krkonoších znamenalo, že v cíli byli nejrychlejší posádkou s historickým vozem a mohli se tak radovat ze zasloužených pohárů a věnců pro vítěze. 

Vytisknout

Diskuze: Martin Semerád stříbrný v Krkonoších

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Pešl, Jaroslav -Juřica, Radek

Pešl v Krkonoších atakoval desítku, ale zastavila ho technika

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud